Rozszerzanie diety tydzień 17 (raczkujac.pl)

Rozszerzamy dietę – tydzień 17

Poniżej znajdziesz podsumowanie siedemnastego tygodnia rozszerzania diety mojego młodszego synka. Synek miał wtedy skończone 9,5 miesiąca.

W połowie tygodnia pojechaliśmy na wakacje nad morzem (był sierpień). Poniżej znajdziesz więc pierwszą część relacji z tego co podawałam młodemu do jedzenia na wyjeździe i czy chciał w ogóle coś jeść 🙂 Druga część będzie w kolejnym wpisie 🙂

Na śniadania na wyjeździe najczęściej podawałam kaszki, np. Hipp kaszkę jaglaną z ryżem i kukurydzą. Na obiad były słoiczki. Dania uzupełniałam świeżymi warzywami i owocami, które kupowałam lub podawałam z oferty hotelowej (śniadania i obiady jedliśmy w naszym hotelu). Na kolacje najłatwiej było mi ogarnąć kanapki, np. z awokado lub serkiem naturalnym.

Jeśli chcesz obserwować nasze jadłospisy z dnia na dzień to przypominam, że pokazuję posiłki synka na bieżąco w relacjach na moim profilu na Instagramie i na stronie na Facebooku.

Podsumowanie poprzednich tygodni rozszerzania diety znajdziesz tutaj:

Synek je trzy posiłki w ciągu dnia, pory jedzenia przedstawiają się następująco: śniadanie koło 10/11, obiad koło 15/16 i kolacja koło 19, pomiędzy tymi posiłkami synek je mleko z piersi na żądanie.

Wprowadziliśmy już:

    • z produktów zbożowych: ryż, kasze: jaglaną, mannę, gryczaną białą (niepalona), jęczmienną, orkiszową i kukurydzianą, makaron pszenny pełnoziarnisty, płatki: jaglane, ryżowe, owsiane, orkiszowe, jęczmienne, mąkę kukurydzianą, ekspandowany amarantus, ekspandowany orkisz, bułkę pszenną i chleb
    • z warzyw: marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, pasternak, dynię, brokuła, bakłażana, selera, batata, buraka, pora, kalarepę, kukurydzę, cukinię, szparagi, pomidora, ogórka zielonego, paprykę, soczewicę czerwoną, fasolkę szparagową, kalafiora, cebulę, botwinkę, rzodkiewkę, sałatę
    • z owoców: awokado, borówki, jabłko, banana, gruszkę, truskawki, maliny, śliwki (suszone i świeże), morele (suszone i świeże), nektarynki, rodzynki, melon, jagody
    • z mięs: dorsza, halibuta, łososia,  indyka, kurczaka, wieprzowinę, cielęcinę
    • z nabiału: jogurt naturalny, mleko, serek naturalny
    • jajko kurze
    • nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, masło orzechowe (z orzechów arachidowych), sezam
    • mleko kokosowe, mus kokosowy
  • do każdego posiłku proponuję synkowi wodę
  • na razie nie zaobserwowałam żadnych reakcji alergicznych.

Poniżej zamieszczam szczegółowy jadłospis z kolejnego tygodnia rozszerzania diety wraz z krótkimi komentarzami odnośnie przebiegu poszczególnych dni.

Jeśli przepis na którąś z wymienionych potraw znajduje się na blogu nazwa dania jest jednocześnie linkiem do przepisu i podświetla się na fioletowo.

Rozszerzanie diety – tydzień 17

Dzień 113

Śniadanie: płatki owsiane z musem kokosowym i bananem, osobno banan i śliwka

Płatki ugotowałam na wodzie. Owoce i mus dodałam już po ugotowaniu płatków.

Obiad: kurczak duszony z warzywami, brokułami i marchewką, fasolką szparagową, papryką i porem, ziemniakiem, batatem oraz zupa krem marchewkowy 

W garnku rozgrzałam łyżeczkę oleju rzepakowego z kilkoma łyżkami wody. Następnie do garnka włożyłam kawałki kurczaka. Po kilku minutach dodałam pokrojone w kawałki warzywa i dolałam gorącej wody (tak, żeby całość się dusiła, a nie gotowała, czyli, żeby nie zakryć wszystkiego wodą). Dusiłam całość do miękkości mięsa i warzyw.

Kolacja: kulki ryżowo-warzywne, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe

Zmiksowałam ugotowany ryż z gotowanymi warzywami: brokułem, papryką, marchewką oraz koperkiem, odrobiną oliwy z oliwek i sezamem. Następnie uformowałam w kulki.

Dzień 114

Śniadanie: płatki ryżowe z musem jabłkowym i kokosowym, banan, śliwka

Płatki ugotowałam na wodzie.

Obiad: pieczony łosoś i ziemniak, batat, marchewka, papryka,  fasolka

Łososia przygotowałam analogicznie do przepisu na pieczonego pstrąga tęczowego, który znajdziesz pod tym linkiem.

Kolacja: kulki ryżowo-warzywne, świeży ogórek, pomidorki koktajlowe

Dzień 115

Wcześnie rano wyruszyliśmy w drogę na wakacje nad morzem. W drodze synek jadł mleko. Ze śniadania zrezygnowaliśmy. Na miejscu podałam mu już obiad.

Obiad: słoiczek Gerber Organic – indyk z warzywami i makaronem

Synek zjadł około pół słoiczka. Zawartość słoiczka przełożyłam przed podaniem do miseczki.

Kolacja: borówki i ciastko owsiano-jaglane z bananem, masłem orzechowym i bakaliami

Ciastko zrobiłam podobnie jak ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami zmieniając nieco składniki. Użyłam miks płatków owsianych i jaglanych, a zamiast nasion słonecznika dałam masło orzechowe.

Dzień 116

Śniadanie: kaszka jaglana z ryżem i kukurydzą Hipp, banan i borówki

Obiad: druga połowa słoiczka Gerber – indyk z warzywami i makaronem, świeży ogórek i pomidor

Druga część słoiczka nie spotkała się już z entuzjazmem synka i większość zostawił.

Kolacja: ciastko owsiano-jaglane z bananem, masłem orzechowym i bakaliami, owoce (od brata z jego gofra): maliny, truskawki, jagody

Dzień 117

Śniadanie: kaszka jaglana z ryżem i kukurydzą Hipp, banan, śliwka,  borówki, orkisz ekspandowany

Kaszki synek zjadł raptem kilka łyżek. 

Obiad: słoiczek Gerber – krupnik, pomidor, ogórek

Ten słoiczek nie bardzo się sprawdził. Synek w ogóle nie chciał jeść. Żeby spokojnie zjeść nasz obiad, ratowałam się ekspandowanym orkiszem, który bardzo synkowi smakuje.

Kolacja: kanapki z serkiem naturalnym i szczypiorkiem

Dzień 118

Śniadanie: kaszka 5 zbóż HiPP, banan, borówki, śliwka

Zmiana kaszki nie wpłynęła na chęć jedzenia 🙂 Przynajmniej owoce synek je zawsze chętnie.

Obiad: słoiczek Gerber – cielęcina z warzywami, papryka, ogórek, orkisz ekspandowany

Słoiczek odrzucony kompletnie, za to zjedzone półtorej brzoskwini, które dostaliśmy na deser po obiedzie.

Kolacja: kanapki z serkiem naturalnym i szczypiorkiem

Dzień 119

Śniadanie: kaszka 5 zbóż Hipp, banan, borówki, śliwka, orkisz ekspandowany, a potem też kawałek chleba, żeby dotrwać do końca naszego śniadania 🙂

Większość jedzenia na wakacjach ląduje niestety na podłodze.  Chyba synkowi nie podoba się do końca wakacyjna kuchnia… 

Obiad: druga połowa słoiczka Gerber Organic – cielęcina z warzywami podana z orkiszem ekspandowanym, sałata, rzodkiewka

Myślałam, że synek chętniej zje jak zawartość słoika będzie wymieszana z orkiszem. Trochę zjadł ale patrzył się na mnie z wyrzutem, że mu orkisz pobrudziłam 🙂

Sałatę chyba całą wyrzucił na podłogę, ale zjadł trochę rzodkiewki.

Kolacja: kanapki z awokado i szczypiorkiem

Jedyne co synek chętnie je oprócz owoców na wyjeździe to kanapki, które znikają w tempie ekspresowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*