Poniżej znajdziesz podsumowanie szesnastego tygodnia rozszerzania diety mojego młodszego synka. Synek miał wtedy skończone 9,5 miesiąca.
Jeśli chcesz obserwować nasze postępy z dnia na dzień to przypominam, że pokazuję posiłki synka na bieżąco w relacjach na moim profilu na Instagramie i na stronie na Facebooku.
Podsumowanie poprzednich tygodni rozszerzania diety znajdziesz tutaj:
- tydzień pierwszy
- tydzień drugi
- tydzień trzeci
- tydzień czwarty
- tydzień piąty
- tydzień szósty
- tydzień siódmy
- tydzień ósmy
- tydzień dziewiąty
- tydzień dziesiąty
- tydzień jedenasty
- tydzień dwunasty
- tydzień trzynasty
- tydzień czternasty
- tydzień piętnasty
Synek je trzy posiłki w ciągu dnia, pory jedzenia przedstawiają się następująco: śniadanie koło 10/11, obiad koło 15/16 i kolacja koło 19, pomiędzy tymi posiłkami synek je mleko z piersi na żądanie.
Wprowadziliśmy już:
- z produktów zbożowych: ryż, kasze: jaglaną, mannę, gryczaną białą (niepalona), jęczmienną, orkiszową i kukurydzianą, makaron pszenny pełnoziarnisty, płatki: jaglane, ryżowe, owsiane, orkiszowe, jęczmienne, mąkę kukurydzianą, ekspandowany amarantus, bułkę pszenną i chleb
- z warzyw: marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, pasternak, dynię, brokuła, bakłażana, selera, batata, buraka, pora, kalarepę, kukurydzę, cukinię, szparagi, pomidora, ogórka zielonego, paprykę, soczewicę czerwoną, fasolkę szparagową, kalafiora, cebulę, botwinkę, rzodkiewkę
- z owoców: awokado, borówki, jabłko, banana, gruszkę, truskawki, maliny, śliwki (suszone i świeże), morele (suszone i świeże), nektarynki, rodzynki, melon
- z mięs: dorsza, halibuta, łososia, indyka, kurczaka, wieprzowinę, cielęcinę
- z nabiału: jogurt naturalny, mleko, serek naturalny
- jajko kurze
- nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia, masło orzechowe (z orzechów arachidowych), sezam
- mleko kokosowe
- do każdego posiłku proponuję synkowi wodę
- na razie nie zaobserwowałam żadnych reakcji alergicznych.
Poniżej zamieszczam szczegółowy jadłospis z kolejnego tygodnia rozszerzania diety wraz z krótkimi komentarzami odnośnie przebiegu poszczególnych dni.
Jeśli przepis na którąś z wymienionych potraw znajduje się na blogu nazwa dania jest jednocześnie linkiem do przepisu i podświetla się na fioletowo.
Rozszerzanie diety – tydzień 16
Dzień 106
Śniadanie: kasza manna z suszoną morelą podana po zastygnięciu w kształcie placków, banan, nektarynka
Kaszę ugotowałam na wodzie razem z pokrojoną w kostkę morelą. Po ugotowaniu przelałam masę na dno filiżanki i poczekałam aż zastygnie.
Obiad: pieczony halibut z cukinią i marchewką, kasza orkiszowa podana w formie kulek
Filet bez skóry oprószyłam przyprawami (białym pieprzem i estragonem), ułożyłam na dużym kawałku papieru do pieczenia, dodałam kawałki pokrojonej cukinii i marchewki oraz odrobinę oliwy z oliwek. Zawinęłam całość w papilot i piekłam 45 minut w 180 stopniach.
Kolacja: ekspandowany amarantus z musem z jogurtu naturalnego, mleka kokosowego, banana i mango



Dzień 107



Śniadanie: owsianka z chia i masłem orzechowym, nektarynka, śliwka
Płatki owsiane ugotowałam na wodzie razem z połową łyżeczki nasion chia. Resztę dodatków dodałam po ugotowaniu.
Obiad: pulpety z cielęciny, kopytka, marchewka, cukinia, papryka
Pulpety i kopytka dostaliśmy od babci.
Kolacja: krem z cukinii i warzywa z zupy, marchew, ziemniak, cukinia
Zawsze zanim zblenduję zupę na krem odkładam trochę warzyw, żeby synek mógł je zjeść osobno rączką.
W przepisie krem jest z grzankami, ja tym razem pominęłam.
Dzień 108
Śniadanie: płatki ryżowe z masłem orzechowym i bananem, nektarynka, banan
Płatki ugotowałam na wodzie. Po ugotowaniu wymieszałam z kawałkiem banan rozgniecionego widelcem i odrobiną oleju roślinnego.
Obiad: pieczone orkiszowe kotleciki z cukinią, krem z cukinii
Testowałam nowy przepis. Wyszło bardzo smakowicie 🙂 Jeszcze się nim z Wami podzielę 🙂
Kolacja: omlet z papryką, pomidorkami koktajlowymi i szczypiorkiem, ogórek
2 pomidorki koktajlowe i kawałek papryki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam posiekany szczypiorek, wbiłam 1 jajko, dodałam odrobinę przypraw (kurkumy i słodkiej czerwonej papryki), wymieszałam całość i smażyłam na patelni do zrumienienia z obu stron.



Dzień 109



Śniadanie: płatki orkiszowe z musem kokosowym, bananem i melonem
Płatki orkiszowe ugotowałam na wodzie. Po ugotowaniu dodałam banana i mus.
Obiad: bataty, ziemniaki, marchew, cukinia
Tym razem same warzywa: pieczony batat i marchew, cukinia i ziemniak gotowane na parze, podane z dodatkiem oliwy z oliwek. Batata pokroiłam w słupki, rozłożyłam na papierze do pieczenia, skropiłam oliwą z oliwek i piekłam 45 minut w 180 stopniach. Można też w ten sposób upiec wszystkie warzywa, tylko uwaga na marchewkę, bo może być nieco za twarda wtedy dla niektórych maluchów.
Kolacja: kanapki z awokado posypane sezamem, pieczony batat, pomidorki koktajlowe
Dzień 110
Śniadanie: płatki jaglane z masłem orzechowym, bananem i brzoskwinią
Płatki jaglane ugotowałam na wodzie. Po ugotowaniu wymieszałam z masłem i kawałkiem rozgniecionego banana.
Obiad: orkiszowe kotleciki z cukinią, krem z cukinii z soczewicą
Ugotowałam czerwoną soczewicę i dodałam w ramach urozmaicenia do zupy.
Kolacja: kanapki z awokado posypane sezamem i szczypiorkiem, ogórek, papryka, melon



Dzień 111



Śniadanie: płatki jęczmienne z masłem orzechowym i bananem uformowane w kulki, banan, brzoskwinia
Płatki jęczmienne (1 łyżkę – ok. 10 g) ugotowałam na wodzie, potem wymieszałam z połową łyżeczki masła orzechowego i rozgniecionym widelcem bananem (użyłam ok. 1/3 banana) i uformowałam w kulki.
Po południu pojechaliśmy na szczepienie młodego i obiad w związku z tym wypadł nam na zewnątrz. Zabrałam go więc w termosie.
Obiad: duszony kurczak z warzywami, brokułami, fasolką szparagową, marchewką, papryką, ziemniakiem i batatem
Kolacja: naleśniki cukiniowe, brzoskwinia
Do ciasta na naleśniki dodałam zmiksowaną cukinię.
Dzień 112
Śniadanie: płatki jaglane z musem kokosowym i bananem, nektarynka
Płatki ugotowałam na wodzie. Po ugotowaniu wymieszałam z musem i bananem.
Obiad: kulki ryżowo-warzywne, osobno brokuły i fasolka szparagowa
Zmiksowałam ugotowany ryż z gotowanymi warzywami: brokułem, papryką, marchewką oraz koperkiem, odrobiną oliwy z oliwek i sezamem. Następnie uformowałam w kulki.
Kolacja: naleśniki cukiniowe z musem jabłkowym, banan



Często korzystam z Pani przepisów gotując dla mojej córeczki. Mam pytanie – gdzie kupuje Pani owoce warzywa, mięso na posiłki dla dzieci? Czy wybiera Pani tylko bio produkty? Ja boję się podawać córce rzeczy nie-bio kupione w markecie lub w zwykłym warzywniaku. Nie wiem czy słusznie. Jeśli chodzi o bio warzywa i owoce to wybór jest ograniczony i czesto podaje w kółko to samo bo to akurat udaje mi się kupić z certyfikatem rolnictwa eko. Córka właśnie skończyła 10 m-cy.
Jak mam wybór i okazję to kupuję bio, ale nie boję się też zwykłych warzyw i owoców ze sklepu, bo normy europejskie są dość rygorystyczne. Polecam artykuł https://www.damianparol.com/pestycydy/
Mięso staram się wybierać z wolnego wybiegu, bez antybiotyków itp. Zakupy często robię w Biedronce 🙂