Wrzuciłam niedawno na moim profilu na Instagramie filmik z tego jak z synkiem pieczemy ciasteczka owsiane z bananem i bakaliami. Przepis wzbudził spore zainteresowanie, więc szybciutko udostępniam także na blogu, żeby każdy mógł skorzystać, bo ciasteczka faktycznie wyszły pyszne 🙂
Ciasteczka są bez dodatku cukru. Elementem słodzącym są banany, śliwki suszone i rodzynki. Dlatego świetnie nadają się dla dzieci. Dla mam oczywiście też 🙂 Dodatkowo nie dodawałam jajek, bo nie wiem czy wiecie, ale banany są jednym z najbardziej popularnych zamienników jajek w wypiekach (pół banana zastępuje jedno jajko). Także jeśli z jakichś powodów nie możecie stosować jajek w diecie to te ciasteczka też będą idealne 🙂
Porcja: ok. 12 ciasteczek – 540 g, 1 ciasteczko – ok. 45 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia (dlaczego?)
Składniki
2 banany – 200 g
1,5 szklanki płatków owsianych – 200 g
2 czubate łyżki mąki pszennej – 40 g
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
rodzynki – 30 g
4 śliwki suszone – 30 g
pestki słonecznika – 40 g
masło klarowane – 100
Przygotowanie
- Rodzynki i śliwki zalej wrzątkiem i odstaw do namoczenia na 10 minut. Potem odcedź, a śliwki dodatkowo drobno pokrój.
- Masło rozpuść w rondelku.
- Banany rozgnieć widelcem.
- Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
- Następnie z powstałego ciasta formuj w dłoni nieduże kulki i na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozgniataj je formując ciastka.
- Piecz przez 15-20 minut w 180 stopniach na funkcji góra-dół.
Wskazówka
Jeśli obawiasz się podać ciastka dziecku w proponowanej formie (ciastko wymaga pogryzienia i zawiera np. pestki słonecznika w całości) możesz wszystkie składniki na ciasto najpierw zmiksować.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
płatki owsiane górskie | 200 | 726 | 26 | 11.4 | 120 |
masło klarowane | 100 | 898 | 0.1 | 99.8 | 0.1 |
mąka pszenna | 40 | 138 | 4.8 | 0.6 | 28.8 |
banan | 200 | 194 | 2.2 | 1 | 47.2 |
śliwki suszone | 30 | 84.6 | 1.1 | 0.4 | 18 |
rodzynki | 30 | 81.6 | 0.7 | 0.2 | 21.4 |
słonecznik, nasiona | 40 | 228 | 10.2 | 17.8 | 9.3 |
SUMA | 640 | 2350.2 | 45.1 | 131.2 | 244.8 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 ciasteczka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
płatki owsiane górskie | 16.7 | 60.5 | 2.2 | 1 | 10 |
masło klarowane | 8.3 | 74.8 | 0 | 8.3 | 0 |
mąka pszenna | 3.3 | 11.5 | 0.4 | 0.1 | 2.4 |
banan | 16.7 | 16.2 | 0.2 | 0.1 | 3.9 |
śliwki suszone | 2.5 | 7.1 | 0.1 | 0 | 1.5 |
rodzynki | 2.5 | 6.8 | 0.1 | 0 | 1.8 |
słonecznik, nasiona | 3.3 | 19 | 0.9 | 1.5 | 0.8 |
SUMA | 53.3 | 195.9 | 3.9 | 11 | 20.4 |
Mam pytanie, czy te ciasteczka są kruche czy takie bardziej gumowe, miękkie? Wyglądają apetycznie 😁
Są lekko chrupkie na zewnątrz, a miękkie w środku 🙂
Witam. Moje dziecko nie może jeść mąki pszennej. Jaka inna mąkę mogę dać by wyszły równie smaczne?
Można spróbować dodać np. mąkę kukurydzianą.
Czy zamiast masła klarowanego mogę dodać takie normalne? Mieszkam za granicą i klarowanego nie kupię, sama też się nie podejmę „klarowania” 😉 Gesslerową raczej nie jestem, ale ten przepis nie wydaje się trudny, więc chciałam spróbować 😊
Ps. Muffinki marchewkowe zjedzone zostały w dwa dni!
Tak, można dać normalne. Cieszę się że muffinki smakowały 🙂
Czy można masło klarowane zastapić olejem lub oliwą? Niestety jestem na diecie bez mleka krowiego i pochodnych.
Tak, można, najlepiej delikatnym olejem roślinnym.
Ile takich ciasteczek dać dziecku na przekąskę? Mój synek (13 miesięcy) chciałby zjeść wszystkie. ☺
Ps. Zawsze wychodzą i są pyszne!
Cieszę się, że tak smakują 🙂 Ale myślę, że warto próbować się ograniczyć do 1-2 🙂
Czy mozna pominąć sliwke i słonecznik? Akurat nie mam w domu
Można pominąć, albo zastąpić śliwkę – innym suszonym owocem, a słonecznik – innymi pestkami, orzechami (rozkruszonymi lub zmielonymi) lub masłem orzechowym.
To w moim przypadku może zjeść 4 – 8, bo robię takie malutkie. 🙂
Spróbujcie z wiórkami kokosowymi zamiast bakalii – też pyszne. 😀