Planer tygodniowego jadłospisu (raczkujac.pl)

Dlaczego planowanie jadłospisu jest fajne?

Moja przygoda z planowaniem jadłospisu zaczęła się wtedy, gdy okazało się, że mój synek ze względów zdrowotnych musi przejść na dietę niskobiałkową. Tak zaczęła się też zresztą cała moja przygoda z blogowaniem, ale to już pewnie wiesz, a jeśli nie to zapraszam Cię do zakładki „O mnie”.

Dieta synka oznaczała, że muszę mu na każdy dzień precyzyjnie wyliczać ilość zjadanego białka, a więc dokładne planowanie jadłospisu dla dziecka stało się koniecznością.

Na początku byłam lekko przerażona, ale z czasem zaczęłam to planowanie bardzo cenić. Pozwoliło mi z góry spojrzeć na to co synek je. Mieć większą świadomość tego, co znajduje się na jego talerzu w dłuższym okresie, czy jego dieta jest dobrze zbilansowana czy też powinnam coś zmienić. Gdy doszłam do wprawy doceniłam to, że nie muszę się zastanawiać co mu przygotować do zjedzenia tylko po prostu realizowałam wcześniej gotowy plan.

Przyznam się, że ze względu na duże zmiany w naszej codzienności związane z nowym członkiem rodziny, zarzuciłam trochę dokładne planowanie posiłków i ostatnio coraz bardziej mi tego brakowało. Obliczenia białka jestem w stanie robić w głowie. Znam już ilości, które synek może zjadać, chociaż nie jest to precyzyjne. Jednak główną wadą było to, że nasze posiłki straciły na różnorodności.

Wcześniej planowałam jadłospis wieczorami jak synek już spał. Teraz mam jeszcze drugiego skrzata, który na nocne spanie daje się odłożyć jak dobrze pójdzie to koło północy, ale częściej koło 1 czy 2 w nocy. Wtedy już wizja odpalenia komputera (bo jadłospisy planuję w excelu) jest dla mnie co najmniej mało atrakcyjna. Ale już zaczynam wracać na dobre tory i bardzo mnie to cieszy.

Dlatego też chciałabym Cię przekonać, że planowanie jadłospisu jest fajne i ma wiele zalet.

Jakie są zalety planowania jadłospisu?

Oszczędność czasu

Nie musisz się każdego dnia zastanawiać co na obiad czy też co dasz maluchowi w ramach przekąski. To najbardziej mi przeszkadzało w momencie zarzucenia planowania. Wyjątkowo nie lubię sytuacji, gdy nie mam pomysłu na kolację czy przekąskę. Myślę i myślę, zaglądam do lodówki, stoję przy otwartych drzwiach i w końcu stwierdzam, że nic tam ciekawego nie ma i znowu na kolację będą kanapki z tym co zwykle.

Oszczędność pieniędzy

Dzięki planowaniu bardziej racjonalnie podchodzimy do zakupów. Dobrze zaplanowany jadłospis i co za tym idzie lista zakupów pozwoli Ci znacznie ograniczyć lub wręcz wyeliminować problem marnowania jedzenia. Bez planu kupujemy na zasadzie: „a może jakoś to wykorzystam”, „a wezmę na zapas”, „a pewnie się przyda”, lub też „a to słyszałam, że jest zdrowe i powinnam włączyć do diety”. Później natomiast okazuje się, że zapomniałaś, że masz tą rzecz w lodówce, albo, że tak naprawdę nie masz pomysłu co właściwie z tym produktem zrobić.

Zauważyłam, że nie planując potrafiłam kupić np. jogurt naturalny, bo miałam pomysł na to, żeby wykorzystać go na przekąskę dla synka i potem znajdowałam go po kilku tygodniach w lodówce, bo zawieruszył się za jakimiś innymi rzeczami i zupełnie o nim zapomniałam. Niestety już był wtedy przeterminowany i musiałam go wyrzucić. Kiedy mam wszystko zaplanowane z wyprzedzeniem takie sytuacje raczej nie mają miejsca.

Zdrowsza dieta

Planując możemy świadomie wprowadzić różnorodne produkty do naszej diety. Różnorodność w kuchni jest bardzo ważna, aby nasza dieta była dobrze zbilansowana i nie skutkowała niedoborami witamin czy innych składników odżywczych. Nie planując często popadamy w rutynę i ciągle przygotowujemy te same, znane nam dobrze i sprawdzone posiłki. Nie planując jest też dużo wyższe ryzyko sięgnięcia po niezdrowe przekąski, bo to najprostsze rozwiązanie, gdy nie mamy pomysłu co podać dziecku czy zjeść samemu.

Natomiast planowanie pozwala nam paradoksalnie na większą spontaniczność w kuchni. Na przykład możemy zaplanować sobie, że raz w tygodniu przetestujemy nowy przepis. Raczej nie należy zakładać, że będziemy robić to częściej, ponieważ każdy nowy przepis zajmuje nam początkowo więcej czasu. Za pierwszym razem musimy sprawdzać składniki oraz ile i czego powinniśmy użyć w jakiej kolejności. Gdy przepis już dobrze znamy to po prostu robimy go „na pamięć”.

Racjonalne zakupy

Mając przygotowany plan posiłków, możemy przygotować przemyślaną listę zakupów. Wiesz jakich produktów potrzebujesz, unikasz kupowania na zapas i na zasadzie „może coś z tego wymyślę”. Co z kolei pozwala Ci oszczędniej gospodarować pieniędzmi, czyli wracamy do punktu pierwszego 🙂

Budowanie dobrych nawyków u dziecka

Pierwsze lata życia dziecka są kluczowe w kształtowaniu dobrych nawyków żywieniowych. To wtedy kształtuje się metabolizm, stosunek do jedzenia i preferencje smakowe. Planowanie posiłków wspomaga ten proces.

Jak rozpocząć planowanie jadłospisu?

Jeśli już Cię przekonałam, (a mam nadzieję, że tak), to teraz czas na wykonanie pierwszego kroku.

Nie zaczynaj zbyt ambitnie

Jeśli nigdy wcześniej nie planowałaś posiłków to nie należy od razu rzucać się na głęboką wodę i robić szczegółowego planu na cały tydzień. To prosta droga, żeby się szybko zniechęcić. Najlepiej zacząć od małych kroków i zaplanować na przykład obiady lub śniadania na następne 2-3 dni. Albo cały jadłospis na 1 dzień. Nie musisz też od razu planować jadłospisu dla całej rodziny. Na początek zaplanuj jadłospis dla dziecka, a potem zastanów się jakie potrawy zaplanowane dla malucha możesz podać też reszcie domowników.

Chcąc od razu zmienić zbyt dużo mamy mniejszą szansę na sukces, a widząc efekty małych zmian będziemy mieć większy zapał do robienia kolejnych kroków na drodze do bardziej kompleksowego planowania.

Ja np. lubię sobie z góry zaplanować obiady na tydzień, ale szczegółowy plan na cały dzień robię często dopiero z dnia na dzień. Planowanie zaczynam od wyboru mięs, ale zachowuję przy tym pewną elastyczność, gdyż nie zawsze mięso, które sobie zaplanowałam jest możliwe do kupienia. Dlatego przygotowuję alternatywny scenariusz, który pasuje do reszty wybranych warzyw i pozostałych dodatków.

Krok 1. Zaznacz dni wolne od gotowania

Rozpoczynając planowanie danego tygodnia pierwsze co powinnaś zaznaczyć to dni w tygodniu kiedy nie będziesz gotować, bo nie będziecie jeść w domu. Ale może to także oznaczać, że będziecie potrzebować dań na wynos. To dni kiedy planujecie wycieczki, wizyty u dziadków czy inne atrakcje poza domem.

Krok 2. Sprawdź jakie produkty zostały z poprzedniego tygodnia

Druga rzecz, którą warto zrobić na początku to sprawdzić co nam zostało z poprzedniego tygodnia i uwzględnić te produkty w planie na kolejny tydzień.

Krok 3. Rozpocznij planowanie

Zastanów się dla ilu osób będziesz gotować danego dnia i ile czasu chcesz lub możesz na gotowanie poświęcić.

Kolejna wskazówka ode mnie jest taka, że warto stworzyć sobie bazę przepisów, np. w excelu i korzystać z niej szukając inspiracji oraz uzupełniać ją na bieżąco o nowe przepisy, które chcesz przetestować. Jeśli do zebranych przepisów dodasz własne uwagi, np. ile czasu zajmuje Ci przygotowanie danego dania to planowanie będzie jeszcze łatwiejsze.

Pamiętaj, że na początku planowanie może zająć Ci trochę czasu, ale szybko zauważysz efekty i jak dojdziesz do wprawy to zaplanowanie jadłospisu na tydzień nie zajmie Ci więcej niż 10-15 minut.

Skorzystaj z szablonu

Planowanie jest fajniejsze jeśli masz przygotowany szablon. Ja przynajmniej od razu chętniej zabieram się do pracy, jeśli mam fajne pomoce wizualne 🙂 Jeśli nie masz własnego szablonu zachęcam Cię do pobrania tego, który przygotowałam specjalnie dla Ciebie.

Jako dodatkowy prezent pierwszy tydzień już dla Ciebie wypełniłam 🙂 Masz więc już na start ode mnie propozycje jadłospisów dla dziecka (po pierwszym roku życia) na jeden tydzień. Wszystkie przepisy, które tam proponuję znajdziesz w prosty sposób na stronie, gdyż nazwa dania jest jednocześnie aktywnym linkiem do przepisu na blogu.

Możesz skorzystać z niego w całości lub się nim zainspirować. Mam nadzieję, że dzięki tym pomocom łatwiej Ci będzie rozpocząć samodzielne planowanie. Powodzenia!

Pobieram planer

Może zaciekawią Cię też inne artykuły:


19 thoughts on “Dlaczego planowanie jadłospisu jest fajne?

      1. Rozumiem, że nie doszedł mail z planerem? Czasem maile wpadają do folderów typu spam, społeczności czy oferty. Proszę przeszukać pocztę, a w razie dalszych problemów proszę o mail na adres kontakt@raczkujac.pl

  1. Super sprawa! No i fajnie, że jest również przykład. Zanim się rozkręcę z samodzielnym planowaniem to mogę trochę się podeprzeć 😁 dziękujemy 😁

  2. Dzięki za te wszystkie wskazówki, bo sama też lubię mieć wszystko przygotowane z wyprzedzeniem, a czasami brakuje czasu lub cierpliwości do ogarniania tego wszystkiego samodzielnie 🙂

  3. W planowaniu największą zaletą jest faktyczna oszczędność czasu. Nie ma zastanawiania się co i jak, czy na zakupach chodzenia nie wiadomo za czym. Wie się co potrzeba i szybko to wykonuje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*