Rozszerzanie diety tydzień 14 (raczkujac.pl)

Rozszerzamy dietę – tydzień 14

Poniżej znajdziesz podsumowanie czternastego tygodnia rozszerzania diety mojego młodszego synka.  W poprzednim tygodniu mój maluch skończył 9 miesięcy.

Jeśli chcesz obserwować nasze postępy z dnia na dzień to przypominam, że pokazuję posiłki synka na bieżąco w relacjach na moim profilu na Instagramie i na stronie na Facebooku.

Podsumowanie poprzednich tygodni rozszerzania diety znajdziesz tutaj:

Podsumowując nasz czternasty tydzień rozszerzania diety:

  • synek zjada coraz więcej, mam wrażenie, że czeka już z niecierpliwością na posiłki, a spora część proponowanej przeze mnie porcji faktycznie ląduje w brzuszku, co zdecydowanie potwierdza zawartość pieluszki 🙂
  • synek radzi już sobie bardzo sprawnie, także z chwytaniem małych kawałków, ale wciąż sporo rozrzuca 🙂 pokochał borówki i na nich świetnie udoskonala chwyt szczypcowy 🙂
  • synek woli jeść samodzielnie, ale jeśli w jadłospisie jest zupa lub kaszka to docenił już, że podane przeze mnie na łyżeczce może łatwiej zjeść, co mnie cieszy pod kątem jedzenia poza domem 🙂
  • synek je trzy posiłki w ciągu dnia, pory jedzenia przedstawiają się teraz następująco: śniadanie koło 10/11, obiad koło 15/16 i kolacja koło 19, pomiędzy tymi posiłkami synek je mleko z piersi na żądanie
  • wprowadziliśmy już:
    • z produktów zbożowych: ryż, kasze: jaglaną, mannę, gryczaną białą (niepalona), jęczmienną, orkiszową i kukurydzianą, makaron pszenny pełnoziarnisty, płatki: jaglane, ryżowe, owsiane, orkiszowe, jęczmienne, mąkę kukurydzianą, ekspandowany amarantus, bułkę pszenną i chleb
    • z warzyw: marchewkę, ziemniaka, pietruszkę, dynię, brokuła, bakłażana, selera, batata, buraka, pora, kalarepę, kukurydzę, cukinię, szparagi, pomidora, ogórka zielonego, paprykę, soczewicę czerwoną, fasolkę szparagową, kalafiora, cebulę
    • z owoców: awokado, borówki, jabłko, banana, gruszkę, truskawki, maliny, śliwki (suszone i świeże), morele (suszone i świeże), nektarynki, rodzynki
    • z mięs: dorsza, halibuta, łososia,  indyka, kurczaka, wieprzowinę, cielęcinę
    • z nabiału: jogurt naturalny, mleko (pojawiło się jako składnik pieczonego omletu)
    • jajko kurze
    • nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane, nasiona chia
  • do każdego posiłku proponuję synkowi wodę
  • na razie nie zaobserwowałam żadnych reakcji alergicznych.

Poniżej zamieszczam szczegółowy jadłospis z kolejnego tygodnia rozszerzania diety wraz z krótkimi komentarzami odnośnie przebiegu poszczególnych dni.

Jeśli przepis na którąś z wymienionych potraw znajduje się na blogu nazwa dania jest jednocześnie linkiem do przepisu i podświetla się na fioletowo.

Rozszerzanie diety – tydzień 14

Dzień 92

Śniadanie: kasza manna z borówkami, banan

Kaszę wymieszałam po ugotowaniu z borówkami (i jak zwykle z odrobiną dobrego tłuszczu, np. oliwy z oliwek) i odstawiłam do zastygnięcia.

Obiad: duszona cielęcina z warzywami: marchewką, ziemniakiem, papryką, cebulą

Przepis na duszoną cielęcinę zamieściłam w poprzednim tygodniu.

Kolacja: makaron pełnoziarnisty z sosem z pomidorów i pieczonego bakłażana

Została porcja z poprzedniego dnia. Jestem fanką robienia podwójnych porcji, żeby oszczędzić nieco czasu na gotowaniu.

Przepis na sos także znajdziesz w podsumowaniu poprzedniego tygodnia.

Dzień 93

Śniadanie: płatki orkiszowe z bananem, śliwką i borówkami

Płatki ugotowałam na wodzie.

Obiad: kulki ryżowo-warzywne (marchew, por, bakłażan, kukurydza), pomidor, ogórek

Miałam ugotowane warzywa, bo robiłam wcześniej bulion warzywny. Ugotowałam dodatkowo ryż, gotowałam go nieco dłużej niż sugerowany czas na opakowaniu, żeby był bardziej kleisty.

Wrzuciłam do blendera ryż i kawałki warzyw, dodałam odrobinę oliwy z oliwek i wszystko razem zmiksowałam, a potem uformowałam w kulki.

Ponieważ warzywa były zimne (z lodówki) gotowe kulki włożyłam jeszcze na kilka minut do piekarnika, bo akurat coś piekłam.

Tego dnia nie było kolacji. Wyszliśmy wieczorem z domu i po powrocie było już trochę późno na kolację, a synek był świeżo po mleku, więc musiałby jeszcze chwilę odczekać, żeby w ogóle zgłodnieć.

Dzień 94

Śniadanie: płatki jęczmienne z bananem, osobno: nektarynka, śliwka, borówki

Płatki ugotowałam na wodzie.

Obiad: buraczana zupka jarzynowa, marchew, kukurydza

Ostatecznie wydłubałam ziarenka kukurydzy. Synek ma jeszcze za mało zębów, żeby sobie poradzić.

Kolacja: kulki ryżowo-warzywne (marchew, por, bakłażan, kukurydza), pomidor, ogórek

Została porcja z poprzedniego dnia.

Dzień 95

Śniadanie: kanapki z awokado i szczypiorkiem, nektarynka, borówki

Po śniadaniu pojechaliśmy z odwiedzinami do dziadków i reszta posiłków była jedzona u nich na świeżym powietrzu.

Obiad: (przygotowany przez babcię) kopytka i warzywa: cukinia i marchewka

Obiadokolacja: (przygotowana przez babcię) pulpeciki z szynki wieprzowej, kopytka, marchewka, cukinia i szparagi

Dzień 96

Śniadanie: owsianka z bananem i borówkami

Obiad: buraczana zupka jarzynowa z kaszą gryczaną, marchewka

Kaszę gryczaną ugotowałam osobno i dodałam do zupy.

Kolacja: kanapki z awokado i szczypiorkiem, ogórek, pomidor

Dzień 97

Śniadanie: płatki ryżowe z chia, bananem i śliwką, osobno kawałki banana, śliwki oraz maliny i borówki

Płatki ryżowe razem z odrobiną nasion chia ugotowałam na wodzie. po ugotowaniu wymieszałam z rozgniecionymi widelcem owocami.

Obiad: pulpeciki z szynki wieprzowej (od babci), kasza gryczana biała, marchewka, szparagi

Synek niestety przeziębiony, ze sporym katarem. Obiad był jedzony na dwa podejścia. Drzemki się poprzesuwały, co nam dodatkowo rozregulowało dzień i ostatecznie kolacji nie było.

Dzień 98

Śniadanie: kasza manna z borówkami, borówki, banan, śliwka

Kaszę po ugotowaniu wymieszałam z borówkami i odrobiną oliwy z oliwek i przełożyłam do naczyń z okrągłym spodem. Zostawiłam do zastygnięcia w formie placków. 

Obiad: domowe kopytka (od babci) w sosie pomidorowym z cukinią i marchewką

Kolacja: pieczony omlet z cukinią, papryką i szczypiorkiem

Testowałam nowy przepis, który muszę jeszcze dopracować. Wyszło bardzo smacznie, ale zdecydowanie za dużo 🙂

2 thoughts on “Rozszerzamy dietę – tydzień 14

    1. Wsypuję stopniowo do gotującej się wody lub mleka stale mieszając i gotuję do momentu aż odpowiednio zgęstnieje (nie przestając mieszać).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*