Placki z mascarpone (raczkujac.pl)

Placki z mascarpone

Kolejna propozycja na pyszne śniadanie dla całej rodziny 🙂 Placki z mascarpone są lekko słodkie ze względu na dodatek banana, pożywne i po prostu pyszne. Mój starszy synek ostatnio ma fazę, że nie chce jeść placków (w ogóle różne produkty, które dotychczas uwielbiał są obecnie na nie), ale te placki bardzo mu przypadły do gustu i sam przypomina mi, żebym je znowu zrobiła 🙂

Chciałabyś się dowiedzieć jak tworzyć lub modyfikować takie przepisy? Sprawdź mojego wyjątkowego e-booka: “Zamień kaszki dla niemowląt na domowe śniadania” (kliknij tutaj) i odmień swój poranek! Zdradzę Ci co najmniej kilka swoich sekretów, pokażę bazowe przepisy, które w prosty sposób nauczysz się modyfikować, aby tworzyć nowe połączenia smaków. Ani się obejrzysz a w kuchni zrobi się zdrowo, kolorowo i różnorodnie 🙂

Placki z mascarpone

Porcja: ok. 14 placków – ok. 500 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

1/2 opakowania serka mascarpone – 125 g
1 duży banan – ok. 140 g
1 jajko – ok. 55 g
niecałe pół szklanki mleka (zwykłego lub roślinnego, ja dodałam owsiane) – 100 g
1 szklanka mąki owsianej (może być też zwykła pszenna albo kukurydziana) – 150 g
1 łyżeczka sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
2-3 łyżki oleju roślinnego (ja użyłam rzepakowego) – 30 g

Przygotowanie

  1. Zmiksuj razem wszystkie składniki aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  2. Odstaw ciasto na ok. 15-20 minut. Jeśli zaczniesz smażyć placki od razu mogą wyjść mniej puszyste.
  3. Po upływie tego czasu rozgrzej patelnię. Ponieważ do ciasta został dodany olej placki smaż na suchej patelni.
  4. Smaż placki na małym ogniu do zrumienienia z obu stron.

Wskazówka

Placki z mascarpone podawaj z owocami albo musem owocowym lub owocowo-warzywnym, np. musem jabłkowo-dyniowym lub kremem z jabłek i suszonych śliwek.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
serek mascarpone1254904.3506.1
banan140135.81.50.733
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko owsiane100440.31.56.8
mąka owsiana150523.516.110.783.6
olej rzepakowy30269.70300
SUMA6001538.92998.3129.9

Tabela wartości odżywczych dla 1 placka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
serek mascarpone8.9350.33.60.4
banan109.70.10.12.4
jajko kurze całe3.95.40.50.40
mleko owsiane7.13.100.10.5
mąka owsiana10.737.41.20.86
olej rzepakowy2.119.302.10
SUMA42.7109.92.17.19.3

15 thoughts on “Placki z mascarpone

  1. Dziś wyprobowałam te racuszki z moim 7 letnim synkiem. Bardzo mu smakowały na sniadanko. Dziękuję pięknie za swietny przepis 🙂

      1. Ze względu na banana w składzie ciasto zostawione na drugi dzień ściemnieje i może się rozwarstwić. Dodatkowo mascarpone szybko się psuje, producenci zwykle zalecają zużycie serka od razu po otwarciu. Polecam usmażenie od razu wszystkich placków, bardzo dobrze się odgrzewają, np. potrzymane chwilę na patelni, i gotowe można trzymać spokojnie 2-3 dni w lodówce.

  2. A czy można mrozić mascarpone? Kupiłam większe opakowanie na końcówce daty i boję się, że całego nie zużyję

    1. Nie polecałabym mrożenia mascarpone, bo może bardzo stracić na jakości i konsystencji. Polecam zrobić więcej placków i zamrozić nadmiar 🙂

        1. Tak, jajko można w razie potrzeby pominąć. W składnikach jest banan, który też pełni rolę sklejającą. Już kiedyś ktoś mi pisał, że robił w wersji bez jajka i wyszły 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*