Pieczony pstrąg tęczowy (raczkujac.pl)

Pieczony pstrąg tęczowy

Pyszna ryba na obiad dla całej rodziny, idealna na wigilijny stół. Pieczony pstrąg tęczowy łososiowy jest delikatny, aromatyczny, po prostu pyszny 🙂 W ten sam sposób można przyrządzić łososia, będzie równie smakowity.

Rybę proponuję przed włożeniem do piekarnika obłożyć plastrami cytryny, dzięki czemu mięso nie ulegnie wysuszeniu. Jeśli więc maluch nie miał jeszcze kontaktu z cytrusami, podawaj ostrożnie, gdyż cytryna może powodować reakcję alergiczną. Ponieważ jednak kontakt jest tylko z sokiem, który wniknął do ryby, bo plastry z cytryny zdejmuje się przed podaniem, jest to dość bezpieczna forma zapoznania malucha z cytrusami.

Pstrąg przed pieczeniem (raczkujac.pl)Pstrąg przed pieczeniem
Pstrąg po upieczeniu (raczkujac.pl)Pstrąg po upieczeniu

Porcja: ok. 300 g, sugerowana porcja dla dziecka – 20 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia

Składniki

1 filet z pstrąga tęczowego łososiowego ze skórą – ok. 450 g
sól morska – szczypta (opcjonalnie, po 12 miesiącu)
estragon – szczypta
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 cytryna

Przygotowanie

Filet opłucz pod bieżącą wodą, a potem osusz. Następnie oprósz go przyprawami – solą, pieprzem, estragonem. Część ryby, która będzie przeznaczona dla dziecka, możesz zostawić nieprzyprawioną, bądź przyprawioną jedynie delikatnie estragonem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na rybie.

Tak przygotowaną rybę odstaw na co najmniej godzinę do lodówki.

Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plastry.

Po wyjęciu ryby z lodówki obłóż ją plastrami cytryny i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Rybę można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia lub w torebce do pieczenia. Ja preferuję torebki do pieczenia od kiedy piekąc łososia zadymiłam cały dom 🙂 Piecz 30 minut w temperaturze 180°C na funkcji z termoobiegiem.

Po wyjęciu ryby z piekarnika zdejmij z niej plastry cytryny i plasterki czosnku. Następnie oddziel mięso ryby od skóry, powinno łatwo dać się podważyć. Przed podaniem dziecku sprawdź dokładnie czy nie ma ości i w razie potrzeby rozdrobnij. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub w piekarniku. Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA375618.871.334.90
pstrąg tęczowy świeży375618.871.334.90

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA2541.34.82.30
pstrąg tęczowy świeży2541.34.82.30
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*