Pieczony pstrąg tęczowy (raczkujac.pl)

Pieczony pstrąg tęczowy

Pyszna ryba na obiad dla całej rodziny, idealna na wigilijny stół. Pieczony pstrąg tęczowy łososiowy jest delikatny, aromatyczny, po prostu pyszny 🙂 W ten sam sposób można przyrządzić łososia, będzie równie smakowity.

Rybę proponuję przed włożeniem do piekarnika obłożyć plastrami cytryny, dzięki czemu mięso nie ulegnie wysuszeniu. Jeśli więc maluch nie miał jeszcze kontaktu z cytrusami, podawaj ostrożnie, gdyż cytryna może powodować reakcję alergiczną. Ponieważ jednak kontakt jest tylko z sokiem, który wniknął do ryby, bo plastry z cytryny zdejmuje się przed podaniem, jest to dość bezpieczna forma zapoznania malucha z cytrusami.

Pstrąg przed pieczeniem (raczkujac.pl)Pstrąg przed pieczeniem
Pstrąg po upieczeniu (raczkujac.pl)Pstrąg po upieczeniu

Porcja: ok. 300 g, sugerowana porcja dla 8-miesięcznego malucha – ok. 15 g, a dla 10-miesięcznego – ok. 20 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1 filet z pstrąga tęczowego łososiowego ze skórą – ok. 450 g
sól morska – szczypta (opcjonalnie, najwcześniej po 12 miesiącu)
estragon – szczypta
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
1 cytryna

Przygotowanie

Filet oprósz z wierzchu przyprawami – solą (najwcześniej po 12. m.ż.), pieprzem, estragonem. Część ryby, która będzie przeznaczona dla dziecka, możesz zostawić nieprzyprawioną, bądź przyprawioną jedynie delikatnie estragonem. Czosnek pokrój w cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na rybie.

Jeśli możesz, tak przygotowaną rybę odstaw na godzinę do lodówki, ale nie jest to konieczne.

Cytrynę dokładnie umyj i sparz wrzątkiem, a następnie pokrój w plastry.

Po wyjęciu ryby z lodówki obłóż ją plastrami cytryny i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Rybę można piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia lub w torebce do pieczenia. Ja preferuję torebki do pieczenia od kiedy piekąc łososia zadymiłam cały dom 🙂 Piecz 30 minut w temperaturze 180°C na funkcji z termoobiegiem.

Po wyjęciu ryby z piekarnika zdejmij z niej plastry cytryny i plasterki czosnku. Następnie oddziel mięso ryby od skóry, powinno łatwo dać się podważyć. Przed podaniem dziecku sprawdź dokładnie czy nie ma ości i w razie potrzeby rozdrobnij. Podawaj z warzywami gotowanymi na parze lub w piekarniku. Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
pstrąg tęczowy świeży375618.871.334.90
SUMA375618.871.334.90

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
pstrąg tęczowy świeży2541.34.82.30
SUMA2541.34.82.30

3 thoughts on “Pieczony pstrąg tęczowy

  1. Nie ma znaczenia strona folii aluminiowej. Różnica powstaje przez przypadek, podczas procesu produkcji i nie ma wpływu na trzymanie, bądź oddawanie ciepła. Natomiast absolutnie niczego nie można pięć ani grilowac w folii aluminiowej, bądź na aluminiowych tackach. W temperaturze 155 stopni celcjusza z aluminium „wychodzi” tlenek glinu – jedna z najbardziej rakotworczych substancji znanych czlowiekowi; i przenika pożywienie, znajdujące, bądź sąsiadujące z aluminium. Jakikolwiek plastik to tez beznadziejny pomysł. Jest szkłopot, żeliwo, glina, stał, ceramika… ufajcie babcia, nie innowacjom. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*