Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupka. Krem marchewkowy będzie świetnym daniem dla dopiero rozszerzającego dietę malucha lub miłym dodatkiem do drugiego dania dla większego brzdąca.
Porcja: 150 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
marchew – 50 g
ziemniaki – 40 g
seler – 30 g
oliwa z oliwek – 5 ml
woda źródlana – 1 szklanka
koperek (świeży) – szczypta (opcjonalnie – jeśli będzie to jedna z pierwszych zup dla niemowlaka, lepiej pominąć)
Przygotowanie
Warzywa obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w talarki. W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wodę. Pod koniec gotowania dorzuć koperek i oliwę z oliwek. Całość zblenduj do konsystencji kremu. Podawaj ostudzone.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
marchew | 50 | 14 | 0.5 | 0.2 | 4.3 |
ziemniaki | 40 | 30 | 0.7 | 0.1 | 7.6 |
seler korzeniowy | 30 | 5.4 | 0.5 | 0.1 | 2 |
oliwa z oliwek | 5 | 44.1 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 125 | 93.5 | 1.6 | 5.3 | 13.9 |