Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną (raczkujac.pl)

Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną

Kasza jaglana świetnie sprawdza się jako składnik pulpetów, a że jest zdrowa i warto ją jeść każdy już chyba słyszał 🙂 Więcej o właściwościach kaszy jaglanej pisałam przy okazji przepisu na kaszę jaglaną z dynią i marchewką. Przypomnę tylko, że kasza jaglana ma właściwości antywirusowe, dlatego szczególnie warto ją jeść w sezonie przeziębieniowym. Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną w sosie pomidorowym to jedno z ulubionych dań mojego synka, mam nadzieję, że Waszym maluchom też będą smakowały 🙂

Porcja: ok. 220 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

Pulpety

dorsz, filet bez skóry, świeży  – 30 g
kasza jaglana – 15 g
¼ żółtka – 7 g
estragon – szczypta
natka pietruszki (świeża) – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Sos warzywny

marchew – 40 g
seler – 20 g
cebula – 10 g
pomidor – 80 g
koncentrat pomidorowy 30% – 5 g (½  łyżeczki)
masło klarowane – 5 g
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)

Przygotowanie

Warzywa obierz i umyj. Marchew i seler zetrzyj na tarce o małych oczkach lub pokrój w drobną kostkę, a cebulę drobno posiekaj. Pomidor sparz wrzątkiem i zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa razem z koncentratem wrzuć do gotującej się wody i gotuj pod przykryciem przez co najmniej 10 minut.

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu i pozostaw na chwilę do ostudzenia. Mięso ryby rozdrobnij – poszatkuj lub zmiel, zwracając uwagę czy nie ma ości. Koperek i natkę dokładnie opłucz i drobno posiekaj. Wymieszaj rybę z kaszą, żółtkiem i przyprawami, a następnie uformuj niewielkie pulpety.

Kolejny krok to dodanie pulpetów do sosu. Aby pulpety nie rozpadły się przy wkładaniu do garnka z sosem i potem w trakcie gotowania sos powinien się jedynie delikatnie gotować na jak najmniejszym ogniu. Gotuj całość jeszcze około 20-30 minut. Pod koniec gotowania dodaj masło. Sprawdź czy warzywa są miękkie, a sos odpowiednio gęsty. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA212174.59.9819.5
dorsz, filet bez skóry, świeży3019.85.20.10
kasza jaglana1552.51.70.510.2
marchew4011.20.40.13.4
seler korzeniowy203.60.301.3
cebula103.10.100.7
jajko kurze, żółtko721.91.120
pomidor8012.80.80.23
koncentrat pomidorowy 30%54.70.30.10.9
masło klarowane544.9050

Spróbuj też innych przepisów

8 thoughts on “Pulpety z dorsza z kaszą jaglaną

    1. Dziękuję 🙂 Zawsze przy okazji robię też mocniej przyprawioną wersję dla dorosłych z pozostałej części dorsza i też je bardzo lubię 🙂

  1. Super pomysł! Do tej pory jedliśmy mało ryb, ale takie przepisy zdecydowanie zachęcają do wzbogacenia diety! 🙂 Dzięki!

      1. W końcu udało się zrobić! 🙂 Wyszły pyyyyszne! Jak tylko Jan zjadł swoją porcję to od razu przybiegł do mojej, więc też musiałam się podzielić 😉 Tylko trochę mi się rozwaliły, bo w złych proporcjach połączyłam 😉 Ale smakowo idealne! Nic dodać nic ująć 🙂

        1. Super! Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Pulpety są delikatne, żeby się nie rozpadały trzeba je dokładnie uformować, żeby się dobrze skleiły przed gotowaniem, a potem gotować na bardzo małym ogniu. Ale nawet jak się trochę rozpadną nie tracą na smaku i uroku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*