Wekowanie i mrożenie dań dla niemowląt (raczkujac.pl)

Wekowanie, pasteryzacja i mrożenie dań dla niemowląt

Przy okazji różnych przepisów często pojawiają się pytania od Was o to jak wekować i/lub mrozić dania dla maluszków. Postanowiłam więc pochylić się głębiej nad tym tematem i przybliżyć go Wam w formie osobnego wpisu.

Wekowanie lub mrożenie potraw to świetny sposób na sytuacje awaryjne, kiedy nie mamy siły, pomysłu czy czasu, aby coś przygotować. Jak mój synek stawiał pierwsze kroki w rozszerzaniu diety to często wekowałam dla niego potrawy, teraz przeszłam raczej na mrożenie i staram się zawsze mieć jakąś awaryjną zupkę, potrawkę czy kotleta w zamrażalce. Wekowanie dalej stosuję, ale ograniczyłam je do produktów takich jak dżemy czy np. przetwory z pomidorów.

Kiedy niemowlak dopiero rozpoczyna swoją przygodę z rozszerzaniem diety i jeśli przygotowujemy dla niego osobne dania to przygotowanie porcji na jeden obiad jest dość zabawne. Kawałek marchewki, kawałek ziemniaka, generalnie całość nie pokrywa nawet szczelnie dołu niedużego garnka. Wiecie o czym mówię? ? Dlatego ja już na samym początku zastanawiałam się jak nie tracić energii na codzienne gotowanie po kawałku warzywa z łyżeczką mięsa. Dużo wygodniej nastawić cały sensowny garnek i nie dzielić marchewki na kawałki ani zastanawiać się potem co zrobić z tym co z niej zostało 

Na dobry początek przyjrzyjmy się wekowaniu zupek dla niemowlaka.

Przygotowanie i wybór słoików

Przygotowanie do wekowania dań należy zacząć od wyboru odpowiednich słoików. Słoiki nie mogą być wyszczerbione czy w inny sposób uszkodzone, zakrętki zardzewiałe lub powyginane, a gumki stare, popękane lub rozciągnięte.

W sprzedaży są dostępne małe słoiki 200 g, które są idealne na jedną porcję dla maluszka w pierwszym roku życia.

Do wekowania najlepsze są dwa rodzaje słoików:

słoiki typu twist-off – czyli takie najbardziej klasyczne słoiki z metalową nakrętką i to one są dostępne w tych najmniejszych rozmiarach;

słoiki typu weck – to te szklane ze szklanym wieczkiem, z gumką i metalowym zamknięciem.

Wyparzanie słoików

Przed użyciem słoiki należy wyparzyć, a przed wyparzaniem dokładnie umyć. Ja polecam dwie metody wyparzania słoików: we wrzącej wodzie i w piekarniku.

Wyparzanie słoików we wrzątku

Wyparzając słoiki we wrzątku warto osobno potraktować słoiki i zakrętki. Najlepiej po prostu je wygotować, czyli wstawić do garnka z zimną wodą, tak, aby były całkowicie zalane, wodę doprowadzić do wrzenia i gotować przez co najmniej 10 minut. Z wrzątku najłatwiej wyjmować słoiki za pomocą specjalnego chwytaka (klik), żeby się nie poparzyć. Jeśli jednak takiego nie posiadasz można w tym celu użyć np. szczypców do spaghetti. Należy wytrzeć przy pomocy świeżej, czystej ścierki brzegi słoika i do jeszcze gorącego przelewać gorącą zupę. Zakrętki też należy wytrzeć do sucha przed użyciem.

Wyparzanie słoików w piekarniku

W przypadku słoików typu twist-off do piekarnika wstawiamy odkręcone słoiki bez zakrętek, natomiast w przypadku słoików typu weck do piekarnika wstawiamy szklane elementy, czyli sam słoik i pokrywkę, bez gumek i metalowego zapięcia. Umyte i wysuszone słoiki ustawiamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do zimnego piekarnika, który potem nagrzewamy do 100 – 120 stopni. Słoiki powinny się w tej temperaturze wyparzać 20-30 minut. Natomiast zakrętki wyparzamy we wrzątku zgodnie z opisem powyżej. Gumek lepiej nie wystawiać na wysokie temperatury, gdyż mogą popękać, dlatego je, tak jak i metalowe zapięcia po prostu dokładnie myjemy.

Tak przygotowane słoiki możemy teraz bezpiecznie użyć do zawekowania dań dla maluszka.

Wekowanie zup dla niemowlaka

Przygotowanie weków nie jest trudne. Najłatwiej cały proces opisać w punktach.

  1. Do wekowania użyj świeżo wyparzonych słoików. Do jeszcze gorących słoików przełóż również gorące, a nawet wrzące danie. Temperatura słoika i zupy powinna być zbliżona, inaczej słoiki mogą popękać.
  2. Słoiki wypełnij zupą tak, aby zostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry. Ważne, aby brzegów słoika nie ubrudzić przelewaną zupką. W tym celu może być pomocny specjalny lejek do przetworów (klik). Jeśli jednak zdarzy Ci się zabrudzenie należy brzegi słoiczka dokładnie przetrzeć, np. czystą ściereczką zamoczoną we wrzątku.
  3. Słoiki następnie dokładnie zakręć. Bardzo istotne jest aby brzegi słoika jak i zakrętki były czyste i suche przed zakręceniem.
  4. Następnie ustaw słoiki do góry dnem do wystudzenia. Możesz je dodatkowo przykryć ścierką lub kocem, aby proces stygnięcia przebiegał wolniej.
  5. Po ostygnięciu sprawdź szczelność słoików. Wieczka słoików powinny być wklęsłe.
  6. Jeśli któryś słoik się nie zawekował należy jego zawartość zjeść w pierwszej kolejności.
  7. Gotowe weki po ostudzeniu najlepiej trzymać w lodówce. W ten sposób dłużej zachowują świeżość, jednak w ciągu dwóch-trzech tygodni najlepiej je zużyć.

Pasteryzowanie słoików

Jeśli jednak zależy nam na dłuższym terminie ważności słoiczki można poddać dodatkowemu procesowi pasteryzacji. Tutaj podobnie polecam dwa sposoby: pasteryzowanie „na mokro” w garnku i pasteryzowanie „na sucho” w piekarniku.

Jak pasteryzować słoiki w garnku?

Pasteryzacja „na mokro” to proces, który możemy wykorzystać zarówno w przypadku słoików typu twist jak i słoików typu weck.

  1. Świeżo wypełnione gorącą zupką dla niemowlaka słoiki wstaw do garnka, na którego dnie połóż bawełnianą ściereczkę.
  2. Słoiki ustaw tak, aby się nie stykały, ani też nie dotykały ścian garnka. Odstęp między nimi należy zachować, aby nie popękały w trakcie gotowania. Pasteryzuj ze sobą słoiki o tej samej lub zbliżonej wysokości.
  3. Zalej słoiki gorącą wodą, tak, aby woda przykrywała je do ¾ wysokości.
  4. Czas pasteryzacji liczy się od momentu zagotowania wody. Słoiki pasteryzuj przez 20-30 minut. Wieczka słoików powinny się uwypuklić.
  5. Po upłynięciu podanego czasu słoiki pozostaw na jakiś czas w garnku do wstępnego ostygnięcia (ok. pół godziny), a następnie wyjmij z garnka, wytrzyj do sucha, dokręć wieczka i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Nie ma potrzeby ustawiać słoików do góry dnem w trakcie studzenia.
  6. Na koniec sprawdź szczelność słoików. W przypadku słoików typu twist pokrywka powinna być wklęsła, natomiast w przypadku słoików typu weck, jeśli zdejmiemy metalowe zapięcie słoik powinien pozostać zamknięty na samej gumowej uszczelce.
  7. Gotowe, przestudzone słoiki przechowuj w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ważne! W przypadku zupek z dodatkiem mięsa opisany proces pasteryzacji powinno się powtórzyć 3 razy w dobowych odstępach, czyli pasteryzuje się je przez 3 dni. Po wystudzeniu słoików włóż je do lodówki, a następnego dnia powtórz proces pasteryzacji. Pamiętaj jedynie, aby zimne słoiki zalać w garnku zimną wodą i dopiero wtedy zagotować.

Jak pasteryzować słoiki w piekarniku?

Pasteryzację w piekarniku możemy stosować jedynie w przypadku słoików typu twist. W przypadku słoików typu weck wysoka temperatura (wyższa niż w przypadku pasteryzowania „na mokro”) mogłaby uszkodzić uszczelniające je gumki.

Pasteryzacja w piekarniku przebiega w podobny sposób jak w garnku.

  1. Słoiki ustaw na blasze do pieczenia tak, aby nie stykały się ze sobą.
  2. Jeżeli pasteryzujesz zimne słoiki z zimną zawartością wstaw je do zimnego piekarnika. Jeśli natomiast słoiki są gorące to i piekarnik powinien być wcześniej rozgrzany (ta sama zasada obowiązuje przy pasteryzacji w garnku).
  3. W piekarniku ustaw temperaturę 120-130 stopni na funkcji góra-dół.
  4. Czas pasteryzacji liczy się od osiągnięcia przez piekarnik określonej temperatury. Jednorazowa pasteryzacja w piekarniku powinna trwać dłużej niż w garnku, bo ok. 60 minut.
  5. Słoiki zostaw w piekarniku, po jego wyłączeniu, jeszcze przez ok. pół godziny, aby wstępnie przestygły.
  6. Nie ma potrzeby odwracać słoików do góry dnem podczas studzenia, ale możesz to zrobić, aby dodatkowo sprawdzić ich szczelność.
  7. Jeśli po wystudzeniu odwróconych słoików nie zauważysz śladów wyciekającej zupy ze słoika, a wieczko jest wklęsłe to znaczy, że słoik prawidłowo się uszczelnił.
  8. Jeśli jednak pokrywka nie jest wklęsła to albo słoiczek należy przeznaczyć do szybkiego zużycia, albo zacząć cały proces od nowa w nowym słoiczku.
  9. Gotowe, przestudzone słoiki przechowuj w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu.

Ważne! W przypadku pasteryzacji w piekarniku obowiązuje ta sama zasada co w przypadku pasteryzacji „na mokro”, czyli zupy warzywne pasteryzujemy w piekarniku raz (przez 60 minut), natomiast zupy/gulasze z dodatkiem mięsa 3 razy (po 60 minut), w dobowych odstępach.

Jak widzisz sam proces wekowania i pasteryzacji nie jest trudny, ale nieco czasochłonny. Warto jednak pamiętać, że proces pasteryzacji nie pozostaje obojętny dla witamin i składników mineralnych, które są wrażliwe na działanie wysokich temperatur i których część niestety w ten sposób tracimy, szczególnie w przypadku kilkukrotnej pasteryzacji.

Pasteryzowane zupy możemy przechowywać w lodówce lub w ciemnym, chłodnym miejscu do ok. 3 miesięcy. Od czasu do czasu warto sprawdzić szczelność słoików – czy wieczka są nadal wklęsłe, a gumki wecków nie odchodzą od pokrywki, czy nie ma śladów wypływającej zawartości słoika. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany w szczelności słoika od razu go wyrzuć!

Mrożenie dań dla niemowlaka

Zdecydowanie łatwiejszą formą przechowywania gotowych dań dla maluszka jest moim zdaniem mrożenie. Dlatego też teraz korzystam głównie z tej metody. Dodatkową zaletą mrożenia jest to, że w przeciwieństwie do pasteryzacji nie powoduje ono dużych strat składników mineralnych i witamin.

Do mrożenia możesz wykorzystać plastikowe torebki do mrożenia, które są dostępne chociażby w supermarketach. Zupki dla niemowlaka możesz też mrozić w pojemniczkach do mrożenia mleka.

Przy mrożeniu warto pamiętać o tym, że produkty takie jak jogurt, mleko czy śmietana, a także masło, olej czy oliwę z oliwek lepiej dodać już po rozmrożeniu i podgrzaniu zupy, aby zachowała odpowiednią konsystencję. Produkty takie jak kasze, ryże czy makarony też lepiej dodawać na świeżo.

  1. Przestudzoną zupę przelej do torebek lub pojemników do mrożenia. Pamiętaj, aby podzielić ją na pojedyncze porcje, gdyż nie można kilkakrotnie rozmrażać i zamrażać dań. Jeśli mrozisz w pojemniczkach pamiętaj, aby nie nalewać zupy do pełna, ale pozostawić 2-3 cm wolnej przestrzeni od góry pojemnika.
  2. Przed włożeniem do zamrażalnika opisz pojemniki lub torebki nazwą dania i datą.
  3. Zamrożoną zupę przechowuj w oddzielnym zamrażalniku ok. 3 miesiące, w zamrażalniku wewnątrz lodówki ok. 2 tygodnie, natomiast zamrożoną do -20 stopni nawet 6-12 miesięcy.

Mam nadzieję, że ten artykuł okaże się dla Ciebie przydatny. A jeśli chciałabyś otrzymywać powiadomienia o kolejnych wpisach zapraszam Cię do zapisu na newsletter. A w prezencie za zapis otrzymasz ode mnie eBook z trzema przykładowymi jadłospisami dla dziecka po pierwszym roku życia 🙂

Może zaciekawią Cię też inne artykuły z cyklu rozszerzanie diety w pigułce:

Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Wekowanie, pasteryzacja i mrożenie dań dla niemowląt

  1. Świetne kompendium! Trochę mnie zaskoczyłaś jednak z tym czasem pasteryzacji. Wyczytałam kiedyś o tym, by pasteryzować 20-30 minut, zależnie od wielkości słoika. No i te z zawartością mięsa… Z tego co wiem, to trzykrotna pasteryzacja jest konieczna tylko, gdy w potrawie jest surowe mięso (czyli konserwy), a raczej masz na myśli gotowe już danie, a więc bez surowych produktów.
    Poza tym gratulacje, sama nie wiedziałam, aż tyle. I przyznaję, że nigdy nie jestem aż tak restrykcyjna 🙂

    1. Dzięki 🙂 Odnośnie czasu pasteryzacji to tak jak pisałam w artykule – jeśli pasteryzujesz w garnku czas pasteryzacji wynosi właśnie 20-30 minut, natomiast jeśli pasteryzujesz w piekarniku to ten czas powinien być dłuższy i wynosić ok. 60 minut. Oczywiście czas ten jest zależny od wielkości słoików i rodzaju dania, ja skupiłam się na średnich dla typowych dań dla maluszków. Odnośnie trzykrotnej pasteryzacji to dotyczy ona także już przegotowanego mięsa, a więc wszelkich zup na bazie mięsnym, czy potrawek, takich jak np. gulasze.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*