Tort na roczek (raczkujac.pl)

Dyniowo-czekoladowy tort na roczek

Przed pierwszą imprezą urodzinową mojego młodszego synka szukałam inspiracji na tort. Ponieważ miał to być mój pierwszy tort w życiu na początku zakładałam, że będę się trzymała jakiegoś przepisu. Poprosiłam więc Was o pomoc w znalezieniu fajnego przepisu i dostałam mnóstwo ciekawych podpowiedzi i wskazówek, za które jeszcze raz dziękuję! Ale nie byłabym sobą, gdybym jednak coś nie pokombinowała 🙂

Najbardziej przypadł mi do gustu pomysł, żeby zamiast tradycyjnego biszkoptu zrobić ciasto dyniowe. I tak też zrobiłam 🙂 Zmodyfikowałam nieco swój własny przepis na ciasto dyniowe, który już od dawna jest na blogu. Krem zrobiłam na bazie śmietanki i serka mascarpone, posłodziłam go bananami i dodałam jeszcze kakao. Wyszedł pycha 🙂 Zrobiłam też powidła śliwkowe jako dodatkową warstwę. A wierzch tortu posypałam wiórkami z gorzkiej czekolady (starszak nie uznaje tortów bez wiórków 🙂 ).

Podsumowując – tort może jest nieco niestandardowy, ale w smaku – pycha! 🙂

Porcja: 1 tort

Przeznaczenie: dla dzieci po 12 miesiącu życia

Składniki

Powidła śliwkowe

Połówki śliwek bez pestek – 450 g (poza sezonem można użyć mrożonych)
2 kopiaste łyżki miodu – 60 g (opcjonalnie, należy dostosować ilość do słodyczy śliwek)

Ciasto

1 szklanka puree z dyni – 300 g
suszone daktyle – 150 g
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej tortowej – 200 g
1/3 szklanki oleju roślinnego – 70 g (ja użyłam rzepakowego)
1/3 szklanki mleka kokosowego – 80 g (można użyć też inne mleko roślinne lub zwykłe)
2 łyżeczki proszku do pieczenia – 7 g
½ łyżeczki sody oczyszczonej – 3 g
½ łyżeczki cynamonu

Krem

Śmietanka 30% – 200 ml
Serek mascarpone – 150 g
2 banany – 220 g
1 łyżka kakao – 3 g

Posypka

5-6 kostek gorzkiej czekolady (najlepiej minimum 75% kakao) – 30 g

Przygotowanie

Wskazówki

Dzień wcześniej przygotuj powidła i ciasto. Na samym początku przygotowań polecam upiec dynię i zrobić z niej puree. Jak? Opisałam poniżej 🙂

Przygotowanie powideł śliwkowych

  1. Wydrążone i przekrojone na pół śliwki włóż do garnka i podlej niewielką ilością wody.
  2. Gotuj, aż zgęstnieją do konsystencji dżemu.
  3. Na koniec, jeśli same w sobie nie są wystarczająco słodkie, posłodź je miodem. Miód dodawaj stopniowo sprawdzając smak.
  4. Po dodaniu miodu pogotuj jeszcze kilka minut.

Przygotowanie ciasta

  1. Dynię umyj, przekrój na pół lub na ćwiartki i usuń gniazdo nasienne. Tak przygotowaną włóż do torebki lub rękawa do pieczenia i piecz przez 1 godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu odetnij skórę, a miąższ odsącz z nadmiaru wody, np. przy użyciu sitka. Następnie zmiksuj miąższ dyni na puree. Jak widzisz dynię należy przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem zanim będzie można zrobić ciasto. Kiedy masz już gotowe puree z dyni przejdź do kolejnych kroków.
  2. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 10 minut do namoczenia.
  3. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę i odstaw na bok.
  4. Mąkę przesiej do miski i dodaj pozostałe suche składniki: sodę, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszaj całość.
  5. Daktyle odsącz z wody i zmiksuj je osobno, żeby uzyskać jak najbardziej gładką konsystencję.
  6. Do drugiej miski przełóż puree z dyni, żółtka, zmiksowane daktyle, mleko i olej. Wszystkie mokre składniki dokładnie ze sobą zmiksuj.
  7. Do mokrych składników dodawaj stopniowo suche miksując na wolnych obrotach lub szpatułką. Jeśli ciasto jest bardzo gęste i trudno się miesza możesz dodać kilka łyżek mleka.
  8. Na koniec dodaj do ciasta ubite białka mieszając delikatnie szpatułką.
  9. Tortownicę o średnicy ok. 22 cm wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą.
  10. Ciasto przelej do tortownicy i wstaw do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika na funkcji z termoobiegiem. Piecz ok. 60 minut, sprawdź patyczkiem czy ciasto się przepiekło.

Przygotowanie kremu

  1. Mocno schłodzoną śmietankę przelej do miski i ubij na sztywną pianę. Może to chwilę zająć, nie poddawaj się 🙂
  2. Do ubitej śmietanki dodaj serek mascarpone i zmiksuj całość.
  3. Banany rozgnieć widelcem, dodaj do kremu wspólnie z łyżką kakao i ponownie zmiksuj całość.
  4. Włóż krem jeszcze przynajmniej na kilkanaście minut do lodówki.

Złożenie tortu

  1. Ciasto dyniowe przekrój na pół.
  2. Na dolną część ciasta nałóż połowę porcji powideł śliwkowych.
  3. Na powidła nałóż warstwę kremu.
  4. Nałóż drugą część ciasta.
  5. Wierzch ciasta posmaruj drugą częścią powideł.
  6. Na powidła i na boki ciasta nałóż resztę kremu i rozsmaruj równomiernie po całości.
  7. Zetrzyj na tarce gorzką czekoladę i obsyp wiórkami tort. Gotowe!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA22304167.368.5233.7447.2
śliwki4502072.31.454
miód pszczeli60198.60.2047.9
dynia5001406.51.524.5
daktyle suszone15043530.698
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
mąka tortowa pszenna200700243146
proszek do pieczenia73.60.100.8
mleko kokosowe80400.11.54.8
olej rzepakowy70629.30700
banan220213.42.41.151.9
śmietanka 30% tłuszczu2005804.6606.8
ser mascarpone150682.58.9693.2
naturalne kakao39.10.70.30.4
czekolada gorzka 75% kakao301772.114.48.1

Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Dyniowo-czekoladowy tort na roczek

  1. Bardzo lubię Twój blog. Ten przepis jest w kolejce do przygotowania 🙂 Szkoda, że nie dodajesz więcej zdjęć. I tęsknię za cyklem “menu na dziś”…
    Pozdrawiam

    1. Dziękuję 🙂 ten cykl jeszcze wróci, może w nieco zmienionej formie 🙂 tymczasem skupiłam się na relacjonowaniu postępów z rozszerzenia diety młodszego synka, ale skończył już roczek więc niedługo będzie znowu więcej menu dla starszakow 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*