Na weekend polecam pyszny krem warzywny ze szparagami dla całej rodziny. Ponieważ sezon na szparagi jest u nas stosunkowo krótki, trwa ok. 8-10 tygodni, zachęcam do korzystania z nich dopóki jeszcze trwa.
Szparagi są lekkostrawne i bardzo wartościowe, bo bogate w witaminy (A, E, C), składniki mineralne (m.in. fosfor, potas, magnez) i przeciwutleniacze. Dlatego warto uwzględniać je w diecie swojej i dziecka. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu czy składnik sałatki, ale ja chyba najbardziej lubię je w zupach 🙂
Porcja: ok. 1000 g, sugerowana porcja dla dziecka – ok. 200 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia
Składniki
1 pęczek szparagów – 250 g (polecam białe, ale mogą być też zielone)
 2-3 ziemniaki – 250 g
 różyczka kalafiora – 20 g
 1/4 marchewki – 15 g
 kawałek pora – 20 g
 1/2 pietruszki – 20 g
 kawałek selera – 10 g
 1 ząbek czosnku – 2 g
 1 nieduży lub pół średniego pomidora – 90 g
 3-4 gałązki natki pietruszki – 2 g
 1,5 łyżki masła klarowanego – 15 g
 2 szklanki wody źródlanej – 500 ml
Przygotowanie
- Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Jeśli używasz białych szparagów to dodatkowo je obierz.
- Pozostałe warzywa obierz i umyj, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pomidora sparz wrzątkiem i zdejmij skórę. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
- Czosnek rozgnieć nożem i drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
- W garnku nastaw wodę, a gdy zacznie się gotować wrzuć czosnek i wszystkie warzywa, poza pomidorem. Gotuj przez 10 minut.
- Po upływie tego czasu dodaj pomidory i gotuj kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę pietruszki i masło.
- Gotową zupę zblenduj na krem. Jeśli zupa jest zbyt rzadka jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.
Wskazówka
Po odłożeniu porcji dla dziecka resztę zupy dopraw według uznania solą i pieprzem.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
| Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | 
|---|---|---|---|---|---|
| szparagi | 250 | 50 | 5.3 | 0.8 | 9.8 | 
| ziemniaki | 250 | 187.5 | 4.3 | 0.5 | 47.5 | 
| marchew | 15 | 4.2 | 0.1 | 0 | 1.3 | 
| kalafior | 20 | 4 | 0.5 | 0 | 1 | 
| pietruszka, korzeń | 20 | 8 | 0.5 | 0.1 | 2.2 | 
| seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 | 
| por | 20 | 5 | 0.5 | 0.1 | 1.2 | 
| czosnek | 2 | 2.9 | 0.1 | 0 | 0.7 | 
| pietruszka natka | 2 | 0.8 | 0.1 | 0 | 0.2 | 
| pomidor | 90 | 14.4 | 0.9 | 0.3 | 3.3 | 
| masło klarowane | 15 | 134.7 | 0 | 15 | 0 | 
| SUMA | 694 | 413.3 | 12.5 | 16.8 | 67.9 | 
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 200 g
| Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] | 
|---|---|---|---|---|---|
| szparagi | 50 | 10 | 1.1 | 0.2 | 2 | 
| ziemniaki | 50 | 37.5 | 0.9 | 0.1 | 9.5 | 
| marchew | 3 | 0.8 | 0 | 0 | 0.3 | 
| kalafior | 4 | 0.8 | 0.1 | 0 | 0.2 | 
| pietruszka, korzeń | 4 | 1.6 | 0.1 | 0 | 0.4 | 
| seler korzeniowy | 2 | 0.4 | 0 | 0 | 0.1 | 
| por | 4 | 1 | 0.1 | 0 | 0.2 | 
| czosnek | 0.4 | 0.6 | 0 | 0 | 0.1 | 
| pietruszka natka | 0.4 | 0.2 | 0 | 0 | 0 | 
| pomidor | 18 | 2.9 | 0.2 | 0.1 | 0.7 | 
| masło klarowane | 3 | 26.9 | 0 | 3 | 0 | 
| SUMA | 138.8 | 82.7 | 2.5 | 3.4 | 13.6 | 


