Mus bananowy z granolą (raczkujac.pl)

Mus bananowy z granolą

Mus bananowy z granolą to ostatnio nowy hit u nas w domu 🙂 Dlatego dzisiaj prezentuję go Wam w ramach środy z przekąską.

Wiecie już pewnie, że banan to ulubiony owoc mojego synka, na jego bazie przygotowuję więc sporo przekąsek. Tym razem do gładkiego musu bananowego dodałam domową granolę wraz ze świeżo namoczonymi rodzynkami i suszoną morelą.

Przepis na domową granolę pojawił się na blogu w zeszłym tygodniu i możecie do niego zajrzeć tutaj. Granola bardzo zasmakowała w ostatnich dniach mojemu maluchowi i często prowadzi mnie do kuchni, pokazuje na szafkę w której ją trzymam i prosi żebym dała mu trochę, bo lubi ją także bez dodatków po prostu sobie chrupać 🙂

Jeśli jednak nie macie przygotowanej granoli, mus można posypać także świeżo zmielonymi orzechami, np. migdałami lub też miksem orzechów.

Porcja: 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

banan – 100 g
mleko migdałowe – 30 ml
domowa granola – 5 g (1/2 łyżki)
kilka rodzynek – 2 g
pół suszonej moreli – 3 g

Przygotowanie

  1. Rodzynki i morelę zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. Banana obierz i zmiksuj z niewielką ilością mleka, ja użyłam migdałowego.
  3. Namoczone rodzynki i morelę wyjmij z wody. Morelę pokrój na drobne kawałki.
  4. Przełóż mus bananowy do miseczki. Posyp domową granolą oraz rodzynkami i kawałkami moreli.

Smacznego!

Wskazówka

Jeśli nie masz przygotowanej domowej granoli możesz użyć np. świeżo zmiksowanych migdałów lub innych orzechów lub mieszanki.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
banan100971.10.523.6
mleko migdałowe3011.10.30.80.6
domowa granola528.70.722
rodzynki25.4001.4
morele suszone38.70.202.2
SUMA140150.92.33.329.8

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*