Krem ze szparagów (raczkujac.pl)

Krem ze szparagów

Szparagi smakują świetnie w postaci zupy kremu z dodatkiem mleka. Przepis oczywiście w wersji dla dzieci, a więc na mleku modyfikowanym, ale można też pomyśleć o zastąpieniu go mlekiem roślinnym, np. kokosowym.

Porcja: ok. 180 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

szparagi – 100 g
4 miarki mleka modyfikowanego – 20 g
masło klarowane – 5 g
woda źródlana – 1,5 szklanki (ok. 300 ml)
migdały (opcjonalnie – wersja dla dzieci po 12 miesiącu) – 5 g

Przygotowanie

Szparagi obierz, obetnij stwardniałe końce i opłucz. Pokrojone na mniejsze kawałki wrzuć do gotującej się wody i gotuj, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodaj masło klarowane. Dla starszego dziecka, po 10 miesiącu, które chętnie gryzie, można odłożyć kilka kawałków szparagów, aby maluch mógł je potem zjeść samodzielnie rączką. Pozostałe szparagi wraz z częścią wywaru zmiksuj. Dostosuj ilość wywaru tak, aby otrzymać konsystencję kremu. Ostudź do temperatury ok. 40 stopni i dodaj 4 miarki mleka modyfikowanego.

Jeśli dziecko skończyło 12 miesięcy możesz zupę dodatkowo posypać zmielonymi migdałami.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA129.6181.75.311.315.6
szparagi100202.10.33.9
mleko modyfikowane19.686.72.13.511.2
masło klarowane544.9050
migdały530.11.12.50.5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*