Rybka à la po grecku (raczkujac.pl)

Rybka à la po grecku :)

Ryby są ważnym elementem naszej diety. Spożycie ryb zalecane jest przynajmniej raz w tygodniu. Dlatego dzisiaj przepis na rybkę, inspirowaną rybą po grecku. Ponieważ jednym z ulubionych warzyw mojego synka jest burak, przygotowałam wersję uwzględniającą to warzywo.

Porcja: ok. 200 g – 1 porcja dla dziecka

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

dorsz, filet bez skóry, świeży (lub inna biała ryba, np. halibut, sola, mintaj) – 30 g
estragon – szczypta
1/2 marchewki – 40 g
kawałek selera – 20 g
kawałek cebuli – 10 g
1/2 buraka – 40 g
1 łyżka kaszy jęczmiennej perłowej – 10 g
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 30% – 7 g
natka pietruszki (świeża) – szczypta
koperek (świeży) – szczypta
1/2 szklanki wody źródlanej – ok. 100 ml
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 ml

Przygotowanie

Sprawdź czy wybrany kawałek ryby nie ma ości. Następnie oprósz rybę estragonem i gotuj na parze przez 20 minut.

Warzywa obierz i umyj. Koperek i natkę dokładnie opłucz i drobno posiekaj. Marchew, pietruszkę, selera i buraka zetrzyj na tarce o małych oczkach, a cebulę drobno posiekaj. Warzywa wrzuć do gotującej się wody i duś przez ok. 10 minut. Następnie dodaj koncentrat i duś całość, aż warzywa staną się miękkie, a więc jeszcze przez ok. 10-15 minut. Pod koniec gotowania dodaj natkę i koperek. W razie potrzeby podczas duszenia dolej wody.

Kaszę ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Warzywa przełóż do miseczki, dodaj rybę i kaszę, wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz, filet bez skóry, świeży3019.85.20.10
marchew4011.20.40.13.4
seler korzeniowy203.60.301.3
cebula103.10.100.7
burak4016.40.803.7
kasza jęczmienna perłowa1034.30.80.26.9
koncentrat pomidorowy 30%76.60.40.11.2
oliwa z oliwek544.1050
SUMA162139.185.517.2

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*