Ostatnio w daniach obiadowych króluje u nas sos pomidorowy, ze względu na obecne preferencje mojego synka. Aby nieco odmienić jadłospis pomyślałam, że tym razem zaryzykuję coś innego 🙂 Dziś więc proponuję duszony schab z warzywami.
Przepis oznaczyłam jako powyżej roku ze względu na wielkość porcji. Jeśli jednak już wprowadziłaś do diety malucha wymienione składniki to spokojnie możesz podać danie niemowlakowi, najprawdopodobniej jednak nie będzie w stanie zjeść całej porcji, warto ją wtedy podzielić np. na pół.
Porcja: ok. 250 g
Przeznaczenie: dla dzieci po 12. miesiącu życia (ze względu na porcję)
Składniki
wieprzowina, schab – 35 g
1 ziemniak – 70 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek cebuli – 10 g
kawałek pora – 10 g
kawałek papryki – 30 g
1/2 pietruszki – 20 g
1 łyżeczka mąki kukurydzianej – 5 g
1 łyżeczka masła klarowanego (lub zwykłego) – 5 g
1/2 szklanki wody – ok. 100 ml
majeranek – szczypta
papryka słodka czerwona – szczypta
pieprz – szczypta
1 liść laurowy
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka
Przygotowanie
Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem, słodką czerwoną papryką i pieprzem. Po dodaniu przypraw obtocz mięso w mące. Warzywa obierz i dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Tak przygotowane warzywa pokrój w kostkę, cebulę i pora drobno posiekaj.
Masło wraz z niewielką ilością wody (2-3 łyżki) rozgrzej w garnku, a następnie dodaj mięso, cały czas mieszając. Po kilku minutach dolej pół szklanki świeżo przegotowanej wody, wrzuć liść laurowy, możesz też dodać od razu cebulę i pora, i duś przez 15-20 minut. Następnie dodaj pozostałe warzywa i gotuj całość jeszcze przez ok. 20 minut. Co jakiś czas zajrzyj do garnka i zamieszaj, gdyż dodatek mąki sprawia, że potrawa chętniej przywiera do dna. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek lub natkę. Sprawdź czy mięso i warzywa są miękkie. Pamiętaj, aby po skończonym gotowaniu wyjąć z potrawy liść laurowy.
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
wieprzowina, schab | 35 | 46.9 | 6.7 | 2.1 | 0 |
ziemniaki | 70 | 52.5 | 1.2 | 0.1 | 13.3 |
marchew | 40 | 11.2 | 0.4 | 0.1 | 3.4 |
cebula | 10 | 3.1 | 0.1 | 0 | 0.7 |
por | 10 | 2.5 | 0.2 | 0 | 0.6 |
papryka | 30 | 9.6 | 0.4 | 0.1 | 2.2 |
pietruszka, korzeń | 20 | 8 | 0.5 | 0.1 | 2.2 |
mąka kukurydziana | 5 | 18.2 | 0.5 | 0.2 | 3.5 |
masło klarowane | 5 | 44.9 | 0 | 5 | 0 |
SUMA | 225 | 196.9 | 10 | 7.8 | 25.9 |
Dziękuje za ten przepis 🙂 mój jedenastomiesięczny synek zjadł cała porcje na raz 😅 także biorę się za przeglądanie innych dań. Pozdrawiam
Bardzo mi miło 🙂 Takie wiadomości cieszą mnie najbardziej 🙂
U mnie również sprawdził się ten przepis, synek blisko roczek zjadł całą porcję ze smakiem na jeden posiłek, smaczne i łatwe w przygotowaniu 🙂 już przeglądam inne przepisy 😉 dziękuję 😉
Bardzo się cieszę 🙂
Dzięki wielkie, smakowało maluchowi 🙂
Bardzo się cieszę 🙂