Zupka dyniowa z indykiem (raczkujac.pl)

Zupka dyniowa z indykiem

Dynia to świetne warzywo dla maluchów. Polecam zacząć od niej rozszerzanie diety niemowlaka. Jest słodka i łagodna w smaku, więc łatwo akceptowana przez małych smakoszy. Mój synek polubił dynię od razu i do tej pory chętnie wraca do niej w różnych postaciach.

Dzisiejsza propozycja to zupka dyniowa z indykiem. Ze względu na porcję i ilość mięsa danie w całości sugeruję podawać po 8 miesiącu.

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

dynia – 70 g
indyk, pierś bez skóry, surowa – 20 g
marchew – 30 g
ziemniaki – 40 g
pietruszka – 10 g
kasza manna – 5 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 3 ml (pół łyżeczki)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i skóry i pokrój w drobną kostkę. Warzywa obierz, umyj i pokrój w słupki, talarki lub kostkę. Dynię pozbaw gniazda nasiennego, obierz i pokrój w kostkę.

W garnku zagotuj wodę. Jako pierwsze do garnka włóż mięso i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie wrzuć do garnka marchew, ziemniaki i pietruszkę i gotuj przez 10 minut. Po upływie tego czasu dodaj dynię i gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodaj kaszę mannę.  W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Gotową zupę możesz zmiksować, ale polecam  zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw, aby maluch mógł je zjeść osobno (a przynajmniej się nimi pobawić 🙂 ).  Jeśli zupka jest zbyt rzadka gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji.Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA178123.16.83.618.3
dynia7019.60.90.23.4
indyk, pierś bez skóry, surowa2017.640.20
marchew308.40.30.12.6
ziemniaki40300.70.17.6
pietruszka, korzeń1040.301.1
kasza manna517.10.603.6
oliwa z oliwek326.4030

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*