Pieczony dorsz w panierce (raczkujac.pl)

Pieczony dorsz w panierce

Ostatnio podzieliłam się z Tobą przepisem na genialny sos do ryby według przepisu mojej mamy, dlatego dzisiaj chciałabym Ci zaproponować idealną rybkę do tego sosu 🙂 Pieczony dorsz w panierce z sezamu i siemienia lnianego – pysznie i zdrowo!

Ten przepis, podobnie jak przepis na sos, pochodzi ze świątecznego e-booka z przepisami na udane Święta z maluchem! Jeśli narobiłam Ci chętkę na więcej przepisów świątecznych, które wykorzystasz nie tylko na Święta, to zapraszam Cię do sprawdzenia oferty e-booka: Świąteczne przepisy dla dzieci i całej rodziny (klik) – e-book jest dostępny w sprzedaży tylko w grudniu.

Wracając do przepisu na rybkę. Przedstawiam proporcje na obiad dla całej rodziny, no bo jak piec, to wiadomo, lepiej w większej ilości, niż tylko dla dziecka 🙂 Część dla dziecka można odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby można przyprawić według uznania, np. dodatkowo posolić.

Polecam kupić polędwicę z dorsza, bo nie powinna mieć ości, jest więc bezpieczna dla dziecka i wygodna dla nas, bo nie trzeba jej dokładnie przeszukiwać przed przyrządzeniem 🙂 Zawsze jednak warto obejrzeć rybę, bo może się zdarzyć jakaś ość np. na brzegach.

Pieczony dorsz w panierce

Porcja: ok. 500 g, sugerowana porcja dla dziecka – 20 g (przygotowane z ok. 20 g surowej ryby + panierka)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

świeża polędwica z dorsza – 500 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
nasiona sezamu – 30 g
siemię lniane – 30 g
estragon – 1 łyżeczka
pieprz biały mielony – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rybę podziel na mniejsze kawałki (grube paski) i oprósz je z obu stron przyprawami – estragonem i pieprzem. Część przeznaczoną dla dziecka możesz odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby możesz przyprawić według uznania, także posolić.

Nasiona sezamu i siemienia lnianego zmiksuj jak najdrobniej.

Roztrzep jajko na jednym talerzu, a na drugi wysyp zmielone nasiona sezamu i siemienia lnianego. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w zmielonych nasionach.

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 20-25 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Przed podaniem maluchowi w razie potrzeby rozdrobnij. Możesz posiekać i np. dodać do zupki lub podać w całości. Polecam podawać z sosem do ryby według przepisu mojej mamy i np. ryżem.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz świeży50038589.530
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
sezam, nasiona301897.118.52.9
siemię lniane30154.2612.60.3
SUMA615804.1109.439.53.6

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz świeży2015.43.60.10
jajko kurze całe2.53.50.30.20
sezam, nasiona1.59.50.40.90.1
siemię lniane1.57.70.30.60
SUMA25.536.14.61.80.1

2 thoughts on “Pieczony dorsz w panierce

  1. Wyszło pyszne! Nie tylko Jasio się zajadał, ale także inni mieszkańcy 😉 Na prawdę ekstra pomysł! Nie wyszło ciężkie, tylko idealne na lekki obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*