Pieczony dorsz w panierce (raczkujac.pl)

Pieczony dorsz w panierce

Mam nadzieję, że nie macie jeszcze dość ryb, bo mam świetny przepis na pieczonego dorsza w panierce z sezamu i siemenia lnianego! Nie zdążyłam go niestety wypróbować i przez to zamieścić przed Świętami, chociaż pomysł chodził mi po głowie już od jakiegoś czasu 🙂

Jeśli macie już trochę dość ryb to zapiszcie sobie ten przepis koniecznie na później. Mój synek dostał taką rybkę w Wigilię razem z sosem według przepisu mojej mamy i ryżem i porcja zniknęła z talerza w ciągu 5 minut! I do tego zjedzona samodzielnie! 🙂

Przedstawiam proporcje na obiad dla całej rodziny, no bo jak piec, to wiadomo, lepiej w większej ilości, niż tylko dla dziecka 🙂 Część dla dziecka można odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby można przyprawić według uznania, np. dodatkowo posolić.

Polecam kupić polędwicę z dorsza, bo nie ma ości, jest więc bezpieczna dla dziecka i wygodna dla nas, bo nie trzeba jej przeszukiwać przed przyrządzeniem 🙂

Porcja: ok. 500 g, sugerowana porcja dla dziecka – 20 g (przygotowane z 20 g surowej ryby + panierka)

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia

Składniki

świeża polędwica z dorsza – 500 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
nasiona sezamu – 30 g
siemię lniane – 30 g
estragon – 1 łyżeczka
pieprz biały mielony – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rybę opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Następnie podziel ją na mniejsze kawałki i oprósz je z obu stron przyprawami – estragonem i pieprzem. Część przeznaczoną dla dziecka możesz odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby możesz przyprawić według uznania.

Jajko dokładnie umyj, możesz je dodatkowo sparzyć wrzątkiem.

Nasiona sezamu i siemienia lnianego zmiksuj jak najdrobniej.

Roztrzep jajko na jednym talerzu, a na drugi wysyp zmielone nasiona sezamu i siemienia lnianego. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w zmielonych nasionach.

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Ja włożyłam do zimnego piekarnika i piekłam 45 minut w 180°C na funkcji góra – dół.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Przed podaniem w razie potrzeby rozdrobnij. Możesz posiekać i dodać do zupki lub podać w całości, jeśli stosujesz metodę BLW. Ja podałam z sosem do ryby według przepisu mojej mamy i ryżem – cała porcja zniknęła w przeciągu kilku minut 🙂

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA615804.1109.439.53.6
dorsz świeży50038589.530
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
sezam, nasiona301897.118.52.9
siemię lniane30154.2612.60.3

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA25.536.14.61.80.1
dorsz świeży2015.43.60.10
jajko kurze całe2.53.50.30.20
sezam, nasiona1.59.50.40.90.1
siemię lniane1.57.70.30.60
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Pieczony dorsz w panierce

  1. Wyszło pyszne! Nie tylko Jasio się zajadał, ale także inni mieszkańcy 😉 Na prawdę ekstra pomysł! Nie wyszło ciężkie, tylko idealne na lekki obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*