Pieczony dorsz w panierce (raczkujac.pl)

Pieczony dorsz w panierce

Ostatnio podzieliłam się z Tobą przepisem na genialny sos do ryby według przepisu mojej mamy, dlatego dzisiaj chciałabym Ci zaproponować idealną rybkę do tego sosu 🙂 Pieczony dorsz w panierce z sezamu i siemienia lnianego – pysznie i zdrowo!

Ten przepis, podobnie jak przepis na sos, pochodzi ze świątecznego eBooka z przepisami na udane Święta z maluchem! Jeśli narobiłam Ci chętkę na więcej przepisów świątecznych, które wykorzystasz nie tylko na Święta, to zapraszam Cię do sprawdzenia oferty eBooka: Świąteczne przepisy dla dzieci i całej rodziny (klik) – jest w sprzedaży tylko do 23 grudnia. Kolejna okazja będzie dopiero za rok 🙂

Obecnie możesz go dostać także w atrakcyjnym pakiecie z moim nowym eBookiem z przepisami na rodzinne śniadania. Znajdziesz tam ponad 60 propozycji na udane śniadanie dla malucha i całej rodziny. Pakiet w bardzo atrakcyjnej cenie – za jedyne 47 zł – jest także dostępny tylko do 23 grudnia. Nie przegap! Ofertę świątecznego pakietu również sprawdzisz na stronie eBooka świątecznego

Wracając do przepisu na rybkę. Przedstawiam proporcje na obiad dla całej rodziny, no bo jak piec, to wiadomo, lepiej w większej ilości, niż tylko dla dziecka 🙂 Część dla dziecka można odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby można przyprawić według uznania, np. dodatkowo posolić.

Polecam kupić polędwicę z dorsza, bo nie powinna mieć ości, jest więc bezpieczna dla dziecka i wygodna dla nas, bo nie trzeba jej dokładnie przeszukiwać przed przyrządzeniem 🙂 Zawsze jednak warto obejrzeć rybę, bo może się zdarzyć jakaś ość np. na brzegach.

Pieczony dorsz w panierce

Porcja: ok. 500 g, sugerowana porcja dla dziecka – 20 g (przygotowane z ok. 20 g surowej ryby + panierka)

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

świeża polędwica z dorsza – 500 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
nasiona sezamu – 30 g
siemię lniane – 30 g
estragon – 1 łyżeczka
pieprz biały mielony – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

Rybę podziel na mniejsze kawałki i oprósz je z obu stron przyprawami – estragonem i pieprzem. Część przeznaczoną dla dziecka możesz odseparować od reszty i przyprawić jedynie delikatnie, natomiast pozostałe części ryby możesz przyprawić według uznania, także posolić.

Nasiona sezamu i siemienia lnianego zmiksuj jak najdrobniej.

Roztrzep jajko na jednym talerzu, a na drugi wysyp zmielone nasiona sezamu i siemienia lnianego. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w jajku, a następnie w zmielonych nasionach.

Tak przygotowane kawałki ryby ułóż w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180°C (funkcja góra-dół) i piecz przez ok. 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw do ostudzenia. Przed podaniem maluchowi w razie potrzeby rozdrobnij. Możesz posiekać i np. dodać do zupki lub podać w całości. Polecam podawać z sosem do ryby według przepisu mojej mamy i np. ryżem.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz świeży50038589.530
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
sezam, nasiona301897.118.52.9
siemię lniane30154.2612.60.3
SUMA615804.1109.439.53.6

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
dorsz świeży2015.43.60.10
jajko kurze całe2.53.50.30.20
sezam, nasiona1.59.50.40.90.1
siemię lniane1.57.70.30.60
SUMA25.536.14.61.80.1

2 thoughts on “Pieczony dorsz w panierce

  1. Wyszło pyszne! Nie tylko Jasio się zajadał, ale także inni mieszkańcy 😉 Na prawdę ekstra pomysł! Nie wyszło ciężkie, tylko idealne na lekki obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*