Sos do ryby mojej mamy (raczkujac.pl)

Sos do ryby według przepisu mojej mamy

Udziela się Wam powoli atmosfera Świąt? U nas już pachnie pierniczkami 🙂 Mój przepis na pierniczki znajdziecie w eBooku: Świąteczne przepisy dla dzieci i całej rodziny, gdzie umieściłam aż 22 pyszne przepisy na udane Święta z maluchem 🙂 Znajdziecie tam dania, które świetnie nadadzą się na wspólny stół wigilijny, a nie tylko dla maluszka. Jeśli jeszcze go nie masz – zachęcam!

Dzisiaj chciałam się z Tobą podzielić jedną z zawartych w eBooku propozycji 🙂 Polecam Ci genialny sos do ryby według przepisu mojej mamy! U nas zawsze pojawia się na stole wigilijnym, jako element głównego dania. Moja mama przygotowuje go w wersji na ostro, z dodatkiem ostrej papryczki, ale u mnie w wersji delikatnej, aby nadawał się też dla najmłodszych.

Podane poniżej proporcje pozwolą na przygotowanie sosu dla całej rodziny. Po odłożeniu porcji dla dziecka resztę można doprawić według uznania 🙂

Przygotowuję go często, bo idealnie pasuje do ryby, a w końcu ryby jemy nie tylko od Święta 🙂

A jeśli narobiłam Ci chętkę na więcej przepisów świątecznych, które wykorzystasz nie tylko na Święta, to zapraszam Cię do sprawdzenia oferty eBooka: Świąteczne przepisy dla dzieci i całej rodziny (klik) – e-book jest dostępny w sprzedaży tylko w grudniu. Kolejna okazja będzie dopiero za rok 🙂

Sos do ryby według przepisu mojej mamy

Porcja: ok. 950 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1 cebula – 130 g
2 ząbki czosnku – 4 g
masło klarowane – 15 g (ok. 1 łyżki)
5 łyżek wody źródlanej
1 czerwona papryka – 200 g
1 pęczek natki pietruszki – 25 g
8 średnich pomidorów lub 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki – 800 g
sól morska – szczypta (opcjonalnie, po 12. m.ż.)
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
słodka czerwona papryka – pół łyżeczki

Przygotowanie

Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Jeśli używasz świeżych pomidorów sparz je wrzątkiem, zdejmij skórę, a następnie pokrój w kostkę.

W garnku rozpuść masło klarowane z 5 łyżkami wody. Na początek wrzuć do garnka cebulę razem z czosnkiem i duś kilka minut, aż cebula zrobi się szklista. Dodaj paprykę i duś jeszcze kilka minut. Następnie dodaj pomidory i doprowadź do zagotowania. Na koniec dodaj przyprawy – natkę pietruszki, pieprz, sól i słodką czerwoną paprykę. Gotuj pod przykryciem jeszcze pół godziny do godziny, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Jeśli po pół godzinie sos nadal ma dużo wody zdejmij pokrywkę, żeby szybciej parował.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cebula13040.31.60.49.5
czosnek45.80.301.3
masło klarowane15134.70150
papryka200642.60.414.4
pietruszka natka2510.51.10.12.2
pomidor80012882.429.6
SUMA1174383.313.618.357

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*