Ciasto dyniowe (raczkujac.pl)

Ciasto dyniowe

Dzisiaj w cyklu środa z dynią proponuję coś słodkiego, propozycja w sam raz na Święta 🙂 No bo w końcu nie samymi rybami, pierogami i barszczami żyje człowiek w Święta 😀 Pyszne ciasto dyniowe będzie ciekawym dodatkiem do standardowego zestawu świątecznych ciast. Ciasto bez cukru, słodzone jedynie naturalnie – daktylami, idealne dla maluszków. Zachęcam do spróbowania i życzę udanych wypieków!

W przepisie wykorzystuję purée z dyni, szerzej pisałam o nim przy okazji przepisu na muffinki dyniowe.

Porcja: ok. 900 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1 kromka – ok. 50 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

Ciasto

1 szklanka purée z dyni – ok. 270 g (do uzyskania takiej ilości purée potrzeba ok. 500 g surowej dyni)
2 jajka – ok. 100 g
daktyle suszone – 150 g
olej kokosowy – 70 g (ok. 1/3 szklanki)
mleko kokosowe – 80 g (ok. 1/3 szklanki)
mąka orkiszowa pełnoziarnista – 200 g (ok. 2 szklanki)
orzechy laskowe – 50 g
proszek do pieczenia – 7 g (ok. 2 łyżeczka)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
cynamon – szczypta
sól morska – szczypta

Polewa

czekolada gorzka 75% kakao – 64 g (4/5 tabliczki)

Przygotowanie

Aby przygotować wymienioną w składnikach ilość purée z dyni potrzebujemy ok. pół kg surowej dyni – faktyczna ilość zależy od rodzaju dyni i tego jak bardzo jest wodnista. Dynię umyj, odetnij skórę, pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Pokrojoną dynię wrzuć do garnka, możesz dodać kilka łyżek wody (2-3 w zupełności wystarczą) i duś dynię, aż zmięknie. Potem zmiksuj ją na gładką masę. Jeśli nadal widać oddzielającą się przy mieszaniu wodę, należy purée jeszcze chwilę pogotować. Alternatywnie, jeśli zależy nam na czasie, nadmiaru soku możemy się pozbyć odciskając go przy pomocy sitka. Purée z dyni musi być dobrze odsączone, żeby ciasto nie było zbyt mokre, gdyż może to grozić zakalcem.

Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw do namaczania na co najmniej 10 minut. Po upływie tego czasu wyjmij je z wody i zmiksuj osobno, żeby je dokładnie rozdrobnić.

Zmiel orzechy laskowe. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: purée z dyni, daktyle, mleko kokosowe, jajka i olej kokosowy (dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).

Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.

Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem, np. masłem klarowanym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

Po wyjęciu z piekarnika odstaw ciasto do całkowitego wystygnięcia. Następnie rozpuść w garnku w kąpieli wodnej gorzką czekoladę i polej nią ciasto.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA12212856.259.2163.1274.4
dynia5001406.51.524.5
jajko kurze całe10013812.49.90.7
daktyle suszone15043530.698
olej kokosowy706300700
mleko kokosowe801481.315.21.6
mąka orkiszowa pełnoziarnista200662243.6124
orzechy laskowe503227.431.67.5
proszek do pieczenia73.60.100.8
czekolada gorzka 75% kakao64377.64.530.717.3

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 1 kromka ok. 50 g

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA67.9158.83.49.115.2
dynia27.87.80.40.11.4
jajko kurze całe5.67.70.70.60
daktyle suszone8.324.20.205.4
olej kokosowy3.93503.90
mleko kokosowe4.48.20.10.80.1
mąka orkiszowa pełnoziarnista11.136.81.30.26.9
orzechy laskowe2.817.90.41.80.4
proszek do pieczenia0.40.2000
czekolada gorzka 75% kakao3.6210.31.71
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*