Placki z dyni (raczkujac.pl)

Placki z dyni

Dzisiaj w cyklu środa z dynią przepis na pyszne placki z dyni. Podana ilość składników to mniej więcej 8 placków. W jednej porcji dla maluszka sugerowałabym 2-3 placki posmarowane domowym dżemem, idealny będzie np. krem z jabłek i suszonych śliwek, który proponowałam w poniedziałek 🙂 Resztę placków polecam zjeść samemu 🙂 A w ogóle najlepiej od razu zrobić większą porcję dla większej liczby osób 😀

Jeśli placki upieczesz zamiast smażyć możesz je zaproponować mniejszemu maluchowi.

Porcja: 8 placków – ok. 230 g, proponowana porcja dla dziecka – ok. 80 g – ok. 3 placki

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

kawałek dyni  – 200 g (waga bez skóry i pestek)
1 jajko kurze – 55 g
3,5 łyżki mąki pszennej tortowej – 35 g
sól – szczypta (opcjonalnie, nie dodawaj zanim maluch nie skończy 1. roku życia)
imbir – szczypta
cynamon – szczypta
masło klarowane – ok. 5 g (1 łyżeczka – do smażenia)

Przygotowanie

Dynię umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego. Następnie zetrzyj na tarce o małych oczkach lub zmiksuj. Jeśli dynia zawiera dużo wody (woda oddziela się od powstałej pulpy) to jej nadmiar polecam odcisnąć przy pomocy sitka.

Dynię przełóż do miski, wbij jajko, dodaj przyprawy, a na koniec wsyp mąkę i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane, wylej masę w formie placków i smaż po obu stronach.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA295299.313.611.535.8
dynia200562.60.69.8
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mąka tortowa pszenna35122.54.20.525.6
masło klarowane544.9050

Tabela wartości odżywczych dla 1/3 porcji – ok. 80 g (ok. 3 placki)

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA98.399.84.53.811.9
dynia66.718.70.90.23.3
jajko kurze całe18.325.32.31.80.1
mąka tortowa pszenna11.740.81.40.28.5
masło klarowane1.71501.70

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*