Muffinki dyniowe (raczkujac.pl)

Muffinki dyniowe

Pyszne, delikatne i puszyste babeczki dyniowe, to nowy hit u mnie w domu 🙂

W przepisie wykorzystuję purée z dyni, które można przyrządzić na dwa sposoby. Pierwsza opcja to przygotowanie ilości wyłącznie na potrzebę danego wypieku, według opisu poniżej w części “Przygotowanie”.  Alternatywnie – opcja, którą bardzo polecam – możesz przygotować od razu większą ilość purée piekąc najpierw dynię w piekarniku. Użycie piekarnika ma sens właśnie przy przerabianiu na raz większej ilości dyni, np. całej dużej dyni. Polecam tego typu przepis na purée z dyni ze strony Małej Cukierenki (osobiście moja ulubiona strona z wypiekami). Tak przygotowane purée można potem zamrozić i wykorzystywać przez zimę do różnych wypieków, dżemów, kaszek itp. Przygotowuje się raz, a korzysta potem długo, co daje dużą oszczędność czasu 🙂 A czasu zawsze brak, więc takie rozwiązania są w cenie, prawda? 🙂

Porcja: 12 babeczek – waga ok. 935 g, 1 babeczka – ok. 80 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

mąka orkiszowa pełnoziarnista – 250 g (ok. 2,5 szklanki)
migdały – 50 g
orzechy laskowe – 25 g
mleko kokosowe – 170 ml (ok. 3/4 szklanki)
miód – 100 g (ok. 3 kopiaste łyżki)
olej kokosowy – 85 g (ok. 1/3 szklanki)
proszek do pieczenia – 7 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól morska – szczypta
cynamon – szczypta
1 jajko kurze – ok. 50 g
purée z dyni – 300 g (ok. 1 szklanka)

Przygotowanie

Aby przygotować wymienioną w składnikach ilość purée z dyni potrzebujemy ok. pół kg surowej dyni – faktyczna ilość zależy od rodzaju dyni i tego jak bardzo jest wodnista. Dynię umyj, odetnij skórę, pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w kostkę. Pokrojoną dynię wrzuć do garnka, możesz dodać kilka łyżek wody (2-3 w zupełności wystarczą) i duś dynię, aż zmięknie. Potem zmiksuj ją na gładką masę. Jeśli nadal widać oddzielającą się przy mieszaniu wodę, należy purée jeszcze chwilę pogotować. Alternatywnie, jeśli zależy nam na czasie, nadmiaru soku możemy się pozbyć odciskając go przy pomocy sitka. Purée z dyni musi być dobrze odsączone, żeby ciasto nie było zbyt mokre, gdyż może to grozić zakalcem.

Migdały i orzechy laskowe zmiksuj. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.

W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: mleko kokosowe, miód, jajko i olej kokosowy (dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję). Dodaj purée z dyni i jeszcze raz zmiksuj.

Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.

Gotową masę przełóż równomiernie do 12 foremek na muffinki i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 190°C.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA11372884.659.3169.1267.7
mąka orkiszowa pełnoziarnista250827.5304.5155
migdały503011125.34.8
orzechy laskowe251613.715.83.8
mleko kokosowe170314.52.732.33.4
miód pszczeli1003310.4079.9
olej kokosowy857650850
jajko kurze całe50696.250.4
proszek do pieczenia73.60.100.8
dynia4001125.21.219.6

Tabela wartości odżywczych dla 1 babeczki

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA94.8240.44.914.122.3
mąka orkiszowa pełnoziarnista20.8692.50.412.9
migdały4.225.10.92.10.4
orzechy laskowe2.113.40.31.30.3
mleko kokosowe14.226.20.22.70.3
miód pszczeli8.327.6006.7
olej kokosowy7.163.807.10
jajko kurze całe4.25.80.50.40
proszek do pieczenia0.60.3000.1
dynia33.39.30.40.11.6
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Muffinki dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*