Muffinki pszenno owsiane bananowo-czekoladowe (raczkujac.pl)

Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe

Pyszne i zdrowe owsiane muffinki dla całej rodziny. Przepis zakłada dodanie gorzkiej czekolady, ale jeśli Wasze dziecko ma skłonności do alergii należy z nią postępować ostrożnie. Babeczki można zrobić z samym bananem, a z czekolady zrezygnować, będą równie dobre.

Porcja: 12 muffinek – waga ok. 860 g, 1 muffin – ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

mąka pszenna – 190 g (ok. 1,5 szklanki)
płatki owsiane górskie – 90 g (ok. 1 szklanka)
cukier kokosowy – 60 g (ok. 0,5 szklanki)
proszek do pieczenia – 8 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól morska – 2 g (ok. 0,5 łyżeczki)
1 jajko kurze – ok. 60 g
mleko kokosowe – 200 ml (ok. 1 szklanka)
olej kokosowy – 80 g (ok. 1/3 szklanki)
banany – 250 g (mniej więcej 2 dojrzałe banany)
gorzka czekolada (min. 70% kakao) – 60 g
1 laska wanilii

Przygotowanie

W misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.

W drugiej misce rozgnieć widelcem banany, dodaj jajko, mleko kokosowe i olej kokosowy (dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję). Czekoladę rozdrobnij, a laskę wanilii przekrój wzdłuż i wydobądź środek. Oba produkty dodaj do pozostałych mokrych składników i całość wymieszaj. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ponownie dokładnie wymieszaj.

Gotową masę przelej do 12 foremek na muffinki i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka pszenna np. typ 650190655.522.82.9136.8
płatki owsiane górskie90326.711.75.154
cukier kokosowy60226.200.255.8
proszek do pieczenia84.10.100.9
jajko kurze całe6082.87.45.90.4
mleko kokosowe2003703.2384
olej kokosowy807200800
banan250242.52.81.359
czekolada gorzka 85% kakao60325.25.32710.8
SUMA998295353.3160.4321.7

Tabela wartości odżywczych dla 1 muffina

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mąka pszenna np. typ 65015.854.61.90.211.4
płatki owsiane górskie7.527.210.44.5
cukier kokosowy518.9004.7
proszek do pieczenia0.70.3000.1
jajko kurze całe56.90.60.50
mleko kokosowe16.730.80.33.20.3
olej kokosowy6.76006.70
banan20.820.20.20.14.9
czekolada gorzka 85% kakao527.10.42.30.9
SUMA83.2246.14.413.426.8

10 thoughts on “Muffinki owsiane bananowo-czekoladowe

    1. Zastanowiłabym się nad dodaniem jeszcze jednego banana zamiast cukru. Wtedy może być potrzebne nieco więcej mąki, żeby konsystencja była ok, ale niekoniecznie, do oceny jak już ciasto będzie wymieszane. Czekoladę można pominąć, bez niej też będą smaczne. Można też dodać łyżkę kakao lub karobu.

          1. Chodzi o napój z kartonu. Jeśli mam na myśli gęste z puszki zawsze piszę „mleczko kokosowe”. Ciasto powinno być dość gęste, ale dać się nakładać do foremek przy pomocy łyżki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*