Risotto z pstrągiem i dynią (raczkujac.pl)

Risotto z pstrągiem i dynią

Dostałam ogromną dynię od rodziców, którym wysiało się kilka w tym roku w ogródku, więc spodziewajcie się sporo przepisów z dynią w najbliższym czasie 🙂 Szczególnie, że to nie ostatnia dynia, którą dostanę. Moja pierwsza propozycja to dynia w risotto z pstrągiem.

Ryba to ważny element diety dziecka, warto ją podawać co najmniej raz, a zaleca się nawet i do dwóch razy w tygodniu. Ryby są źródłem ważnych dla prawidłowego wzrostu i rozwoju dziecka nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i w mniejszych ilościach omega-6. Pstrąg tęczowy łososiowy, którego użyłam w tym przepisie, jest bardzo delikatną rybą, smakiem i kolorem przypomina łososia, mojemu synkowi bardzo przypadł do gustu.

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

pstrąg tęczowy łososiowy – 25 g
ok. 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę dyni – 80 g
1 łyżka ryżu (polecam basmati lub jaśminowy) – 10 g
1/2 marchewki – 40 g
kawałek selera – 10 g
kawałek pora – 10 g
ok. pół łyżeczki oliwy z oliwek – 3 g
ok. 3/4 szklanki wody – 150 ml 
estragon – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Przy pomocy ostrego noża odkrój skórę z pstrąga, sprawdź dokładnie czy mięso ryby nie ma ości, a następnie oprósz je delikatnie estragonem. Warzywa opłucz i obierz, dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Warzywa pokrój w kostkę, słupki lub talarki, pora drobno posiekaj.

W garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej w pierwszej kolejności rybę i gotuj przez ok. 5-10 minut. Po upływie tego czasu dorzuć marchew, pora, selera i ryż, gotuj przez kolejne 10 minut. Jako ostatnią dodaj dynię i gotuj całość jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
pstrąg tęczowy świeży2541.34.82.30
dynia8022.410.23.9
ryż basmati1035.60.90.17.7
marchew4011.20.40.13.4
seler korzeniowy101.80.200.7
por102.50.200.6
oliwa z oliwek326.4030
SUMA178141.27.55.716.3

Spróbuj też innych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*