Omlet z pomidorkami koktajlowymi (raczkujac.pl)

Omlet z pomidorkami koktajlowymi

Szukacie pomysłu na śniadanie dla niemowlaka? Może pyszny omlet z pomidorkami koktajlowymi? Niemowlakom i małym dzieciom nie zaleca się podawać smażonych produktów, a przynajmniej należy mocno ograniczać tego typu potrawy. Dlatego też chciałabym Wam pokazać, że można omlet zrobić np. przy użyciu niewielkiej ilości wody, a więc usmażyć go bez użycia tłuszczu.

A Wy od kiedy i jak często podajecie dzieciom smażone potrawy? U nas właściwie jedyne smażone dania w diecie synka to placki warzywne lub owocowe.

Porcja: ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

1 jajko kurze całe  – ok. 55 g
pomidorki koktajlowe – 30 g (ok. 4 pomidorki)
woda źródlana – 1-2 łyżki

Przygotowanie

Pomidorki dokładnie umyj, a następnie sparz wrzątkiem. Zdejmij skórę z pomidorków i pokrój je w kostkę. Wymieszaj w miseczce jajko z pomidorkami.

Na patelni przystosowanej do smażenia bez tłuszczu rozgrzej 1-2 łyżki wody i wylej masę jajeczną. Smaż z obu stron, aż omlet dobrze się zetnie. Na talerzu można jeszcze ewentualnie gotowy omlet posmarować niewielką ilością masła.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA8580.77.15.51.5
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
pomidor304.80.30.11.1

Spróbuj też innych przepisów

Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*