Omlet z pomidorkami koktajlowymi (raczkujac.pl)

Omlet z pomidorkami koktajlowymi

Szukacie pomysłu na śniadanie dla niemowlaka? Może prosty omlet z pomidorkami koktajlowymi?

Niemowlakom i małym dzieciom nie zaleca się podawać smażonych produktów, a przynajmniej należy mocno ograniczać tego typu potrawy. Dlatego też chciałabym Wam pokazać, że można omlet zrobić np. przy użyciu niewielkiej ilości wody, a więc usmażyć go bez użycia tłuszczu.

Porcja: ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia (mniejszym maluchom można zaproponować np. połowę takiego omletu)

Składniki

1 jajko kurze całe  – ok. 55 g
pomidorki koktajlowe – 30 g (ok. 4 pomidorki)
woda źródlana – 1-2 łyżki

Przygotowanie

Pomidorki dokładnie umyj, a następnie pokrój w kostkę. Ewentualnie możesz pomidorki sparzyć wrzątkiem i zdjąć z nich skórę, ale nie jest to konieczne.

Wymieszaj w miseczce jajko z pomidorkami.

Na patelni przystosowanej do smażenia bez tłuszczu rozgrzej 1-2 łyżki wody i wylej masę jajeczną. Smaż z obu stron, aż omlet dobrze się zetnie.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA8580.77.15.51.5
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
pomidor304.80.30.11.1

Spróbuj też innych przepisów

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*