Kasza gryczana z warzywami i żółtkiem (raczkujac.pl)

Kasza gryczana z warzywami i żółtkiem

Jeśli jeszcze nie wprowadziliście do diety maluszka kaszy gryczanej białej niepalonej (nieprażonej) to czas najwyższy spróbować 🙂 Kasza ta jest bardzo wartościowa i przewyższa pod tym względem ciemniejszą kaszę gryczaną paloną, która w procesie prażenia traci część witamin. Kasza gryczana jest dobrym źródłem białka, ale przede wszystkim zawiera bogactwo witamin i soli mineralnych. Poniżej propozycja na kaszę z warzywami i żółtkiem.

Porcja: ok. 200 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

kasza gryczana biała niepalona  – 8 g
marchew – 65 g
cukinia – 50 g
seler – 15 g
1 żółtko – 20 g
oliwa z oliwek – 5 ml
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
1 liść laurowy
majeranek – szczypta
koperek (świeży) – szczypta

Przygotowanie

Warzywa obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w talarki lub kostkę. Wrzuć marchew i seler do gotującej się wody w garnku. Dorzuć liść laurowy oraz szczyptę majeranku. Od tego momentu gotuj przez 20 minut. Po 10 minutach dodaj cukinię. Kaszę dosyp do wywaru na tyle minut przed końcem gotowania ile widnieje w przepisie na opakowaniu. Pod sam koniec gotowania dodaj posiekany koperek. W razie potrzeby w trakcie gotowania dolej wody.

Z gotowej potrawy wyjmij liść laurowy. Część warzyw rozgnieć widelcem, a pozostałą część potrawy zmiksuj. Osobno ugotuj jajko na twardo, żółtko rozdrobnij/rozkrusz i posyp gotową potrawę. Dodaj łyżeczkę oliwy z oliwek i całość wymieszaj. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA163147.35.711.213.4
kasza gryczana biała niepalona827.20.90.25.2
cukinia506.50.70.11.6
marchew6518.20.60.25.5
seler korzeniowy152.70.301
oliwa z oliwek544.1050
jajko kurze, żółtko gotowane2048.63.25.70.1

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*