Zupka dyniowa ze schabem (raczkujac.pl)

Zupa dyniowa ze schabem

Proponuję cykl jesienno-zimowy – środy z dynią 🙂 Tak jak zapowiadałam mam dużo przepisów z dynią do podzielenia się z Wami, ale nie chciałabym przez najbliższy miesiąc wrzucać na bloga samych propozycji z dynią 😀 Doszłam do wniosku, że jeden przepis tygodniowo to będzie optymalna częstotliwość, żeby Was nie zanudzić, a jednak stopniowo te przepisy udostępniać. Zgadzacie się ze mną, że to dobry pomysł? Czy to jednak za często? A może za rzadko? 🙂

Dzisiejsza propozycja to pożywna i gęsta zupka dyniowa ze schabem. Mam nadzieję, że zostanie doceniona przez Wasze maluchy, wnioskując po pustym talerzu mojego synka zakładam, że wyszła całkiem nieźle 🙂

Porcja: ok. 210 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 9 miesiąca życia

Składniki

dynia – 60 g
wieprzowina, schab – 25 g
marchew – 20 g
ziemniaki – 20 g
pietruszka – 10 g
ryż jaśminowy – 15 g
oliwa z oliwek – 5 g (ok. 1 łyżeczka)
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
majeranek – szczypta (opcjonalnie)
1 liść laurowy
koperek (świeży) – 1 łyżeczka

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu, pokrój w kostkę a następnie posyp majerankiem. Warzywa dokładnie umyj i obierz, a dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Warzywa następnie pokrój w kostkę lub talarki.

Do garnka z gotującą się wodą włóż najpierw mięso razem z liściem laurowym i gotuj pod przykryciem przez ok. 10 minut. Następnie dodaj ziemniaki, marchew, pietruszkę i ryż. Po kolejnych 10 minutach dodaj dynię i gotuj jeszcze całość przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodaj koperek. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Przed końcem gotowania sprawdź czy warzywa i mięso są miękkie, ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. Pamiętaj, aby z gotowej potrawy wyjąć liść laurowy.

Odłóż kilka kawałków marchewki i rozgnieć je widelcem, żeby dziecko uczyło się gryźć. Pozostałe elementy potrawy zmiksuj z częścią lub całością wywaru, tak, aby otrzymać odpowiednio gęstą konsystencję. W miseczce wymieszaj część zmiksowaną z rozgniecioną marchewką oraz oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA155171.47.46.921.2
dynia6016.80.80.22.9
wieprzowina, schab2533.54.81.50
marchew205.60.20.11.7
ziemniaki20150.303.8
pietruszka, korzeń1040.301.1
ryż jaśminowy1552.410.111.7
oliwa z oliwek544.1050

Spróbuj też innych przepisów

Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*