Dorsz z ziemniaczkami marchewką i kalafiorem (raczkujac.pl)

Dorsz z ziemniaczkami, marchewką i kalafiorem na parze

Dziś pomysł na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie przyrządzone na parze, a więc niewymagające za bardzo nadzoru w czasie gotowania. Idealne więc, gdy nie mamy czasu stać cały czas przy garnku 🙂

Porcja: ok. 210 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

dorsz, filet bez skóry, świeży – 30 g
ziemniaki – 100 g
marchew – 60 g
kalafior – 30 g
oliwa z oliwek – 5 ml (1 łyżeczka)
estragon – szczypta
natka pietruszki (świeża) – szczypta
koperek (świeży) – 1 łyżeczka
1 liść laurowy
1-2 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie

Rybę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i sprawdź czy nie ma ości, a następnie oprósz delikatnie estragonem. Warzywa umyj i obierz, a następnie pokrój w słupki, talarki lub kostkę, kalafior podziel na niewielkie różyczki.

Do wody, która będzie służyła do gotowania wrzuć liść laurowy oraz ziele angielskie, aromat z nich wraz z parą przeniknie do jedzenia. Warzywa wraz z rybą posyp koperkiem i natką pietruszki i gotuj na parze przez 20 minut.

Odłóż na bok pojedyncze różyczki kalafiora i kawałki marchewki, aby maluch mógł je zjeść samodzielnie rączką, a resztę składników rozgnieć widelcem. Przed podaniem wymieszaj z oliwą z oliwek lub masłem. Podawaj przestudzone.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA225161.78.25.625.6
dorsz, filet bez skóry, świeży3019.85.20.10
ziemniaki100751.70.219
marchew6016.80.50.25.1
kalafior3060.80.11.5
oliwa z oliwek544.1050

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*