Placki z kaszy manny (raczkujac.pl)

Placki z kaszy manny

Smaczna (mój synek zdecydowanie poleca) i zdrowa przekąska dla maluszka – placki z kaszy manny z dodatkiem jabłka i marchewki. Dzięki dodaniu marchewki można odhaczyć dodatkową porcję warzyw w diecie 🙂

Placki nadają się już dla niemowląt stawiających pierwsze kroki przy rozszerzaniu diety, szczególnie tych, które nie tolerują papek i dietę mają rozszerzaną metodą BLW.

Placki z kaszy manny to dodatkowo wygodna przekąska, bo nadają się idealnie, aby zabrać je ze sobą na spacer 🙂

W przepisie nie użyłam jajka, więc placki mogą też zajadać mali alergicy.

Porcja: ok. 130 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

½ jabłka – 100 g
nieduży kawałek marchewki – 25 g
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
2 łyżki kaszy manny – 20 g
½ szklanki wody źródlanej – ok. 100 ml

Przygotowanie

  1. Jabłko i marchewkę umyj i obierz. Jabłko dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego.
  2. W garnku rozpuść masło klarowane i dodaj pokrojone w kawałki jabłko z marchewką. Duś ok. 10 – 20 minut, aż woda odparuje, a następnie zmiksuj na gładki krem.
  3. W drugim garnku zagotuj pół szklanki wody i wsyp kaszę mannę. Gotuj chwilę stale mieszając, aż kasza zgęstnieje.
  4. Do ugotowanej kaszy dodaj mus jabłkowo-marchewkowy i dokładnie wymieszaj.
  5. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia uformuj z powstałej masy placki (mi wyszły cztery). Wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji góra-dół i piecz przez ok. 15 minut z jednej strony, a następnie obróć placki na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 5 minut.

Wskazówka

Placki są bardzo delikatne w konstrukcji, więc należy je ostrożnie obracać po pierwszym etapie pieczenia, żeby się nie rozpadły. Najlepiej podważyć je jednym ciągłym ruchem. Mogą się przy tym nieco zwinąć, ale wystarczy po obróceniu delikatnie rozprostować je np. za pomocą noża.

W przypadku starszych dzieci placki można też usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kasza manna2068.22.20.114.4
jabłko100440.60.513
marchew2570.20.12.1
masło klarowane544.9050
SUMA150164.135.729.5

10 thoughts on “Placki z kaszy manny

    1. Najwyraźniej masa była zbyt rzadka lub za szybko odwracałaś placki (trzeba poczekać aż brzeg się zarumieni). Placki są bardzo delikatne, dlatego kaszę trzeba ugotować na gęsto, a mus jabłkowo-marchewkowy bardzo dobrze odparować.

    1. Nie robiłam tej wersji placków z płatkami owsianymi, więc nie mogę zagwarantować, że wyjdą. Natomiast zawsze uważam, że warto spróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*