Dzisiaj środa, a więc kolejna propozycja z dynią 🙂 Tym razem będą to pieczone bezglutenowe placki warzywne, które nadają się nawet dla dzieci dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety, oczywiście jeśli miały już okazję zapoznać się z pojedynczymi składnikami.
Jeśli Twój maluszek nie lubi tzw. „papek” to takie placki będą dla niego świetną alternatywą. Są pieczone a nie smażone, lekkostrawne i pełne warzyw.
Proponuję zrobienie od razu większej liczby placków dla całej rodziny – są zdrowe i smaczne, sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację 🙂 Można odłożyć porcję ciasta przeznaczoną na placki dla dziecka, a resztę dodatkowo przyprawić według uznania, np. posolić. Trzeba wtedy tylko uważać, żeby się nie pomylić 🙂
Porcja: ok. 500 g – ok. 12 placków, proponowana porcja dla dziecka – 100 g – ok. 2-3 placki
Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia
Składniki
dynia – 300 g (można też wykorzystać gotowe purée z dyni, o tym jak je przygotować przeczytasz tu, wtedy ok. 200 g – 1 szklanka)
1/2 cukinii – 150 g
2-3 ziemniaki – 200 g
1,5 marchewki – 100 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
1 łyżeczka oleju roślinnego – 5 g
2/3 szklanki mąki kukurydzianej – 80 g
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
czosnek – 1 nieduży ząbek (opcjonalnie)
Przygotowanie
Warzywa dokładnie umyj, obierz, dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Następnie zmiksuj lub zetrzyj wszystkie warzywa na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar wody z warzyw należy następnie odcedzić przy pomocy sitka, szczególnie w przypadku dyni i cukinii, ale także ziemniaków. Jest to bardzo ważne, gdyż ciasto na placki nie może być zbyt mokre.
Koperek lub natkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Starte warzywa przełóż do miski, wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Placki włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez ok. 10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.
Alternatywnie, w przypadku starszych dzieci (ok. 9-10 miesiąca), placki można usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego!
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
cukinia | 150 | 19.5 | 2.1 | 0.3 | 4.7 |
ziemniaki | 200 | 150 | 3.4 | 0.4 | 38 |
dynia | 300 | 84 | 3.9 | 0.9 | 14.7 |
marchew | 100 | 28 | 0.9 | 0.3 | 8.5 |
mąka kukurydziana | 80 | 291.2 | 7.2 | 3.2 | 56 |
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
SUMA | 885 | 648.6 | 24.3 | 10.5 | 122.3 |
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
cukinia | 30 | 3.9 | 0.4 | 0.1 | 0.9 |
ziemniaki | 40 | 30 | 0.7 | 0.1 | 7.6 |
dynia | 60 | 16.8 | 0.8 | 0.2 | 2.9 |
marchew | 20 | 5.6 | 0.2 | 0.1 | 1.7 |
mąka kukurydziana | 16 | 58.2 | 1.4 | 0.6 | 11.2 |
jajko kurze całe | 11 | 15.2 | 1.4 | 1.1 | 0.1 |
SUMA | 177 | 129.7 | 4.9 | 2.2 | 24.4 |
Fajny przepis, na pewno wyprobujemy, spokojnie zarówno czosnek jak i resztę naturalnych przypraw możemy podać dziecku już na początku rozszerzania diety. Jesteśmy w miarę na „świeżo” z tematem. Synuś ma 10m i od początku lubi wyraziste smaki. Nie podajemy oczywiście soli i cukru, aczkolwiek lubię dodać lubczyk, który z natury ma słonawy smak.
Pozdrawiam
Tak, niektóre maluchy lubią od początku wyraziste smaki. Tak, można podawać właściwie wszystkie przyprawy poza solą i cukrem, ale po prostu nie wszystko na raz 🙂 najlepiej stopniowo, szczególnie na samym początku.
Czy próbowałaś robić placki (przeglądam różne plackowe przepisy) bez użycia jajka? nie wprowadzamy go, zastanawiam się, czym mogę zastąpić.
Tak. Można użyć np. kleiku z siemienia lnianego. 1 łyżkę zmielonego (najlepiej świeżo) siemienia zalewamy 3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Powinien powstać kleik. To do bardziej wytrawnych placków. Do placków na słodko używam banana. 1/2 banana odpowiada 1 jajku.
Czy można zastąpić make kukurydziana inna mąką? Np jaglana?
Tak, można.
Mam wszystko prócz dyni, wyjdą placki? Czego dodać więcej zamiast dyni?
Zamiast dyni można dać więcej cukinii.