Pieczone placki warzywne z dynią (edit)

Pieczone placki warzywne z dynią

Dzisiaj środa, a więc kolejna propozycja z dynią 🙂 Tym razem będą to pieczone bezglutenowe placki warzywne, które nadają się nawet dla dzieci dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety, oczywiście jeśli miały już okazję zapoznać się z pojedynczymi składnikami.

Jeśli Twój maluszek nie lubi tzw. „papek” to takie placki będą dla niego świetną alternatywą. Są pieczone a nie smażone, lekkostrawne i pełne warzyw.

Proponuję zrobienie od razu większej liczby placków dla całej rodziny – są zdrowe i smaczne, sprawdzą się zarówno na śniadanie, obiad jak i kolację 🙂 Można odłożyć porcję ciasta przeznaczoną na placki dla dziecka, a resztę dodatkowo przyprawić według uznania, np. posolić. Trzeba wtedy tylko uważać, żeby się nie pomylić 🙂

Porcja: ok. 500 g – ok. 12 placków, proponowana porcja dla dziecka – 100 g – ok. 2-3 placki

Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia

Składniki

dynia – 300 g (można też wykorzystać gotowe purée z dyni, o tym jak je przygotować przeczytasz tu, wtedy ok. 200 g – 1 szklanka)
1/2 cukinii – 150 g
2-3 ziemniaki – 200 g
1,5 marchewki – 100 g
1 jajko kurze – ok. 55 g
1 łyżeczka oleju roślinnego – 5 g
2/3 szklanki mąki kukurydzianej – 80 g
1/2 pęczka koperku lub natki pietruszki
pieprz – szczypta (opcjonalnie)
czosnek – 1 nieduży ząbek (opcjonalnie)

Przygotowanie

Warzywa dokładnie umyj, obierz, dynię dodatkowo pozbaw gniazda nasiennego. Następnie zmiksuj lub zetrzyj wszystkie warzywa na tarce o drobnych oczkach. Nadmiar wody z warzyw należy następnie odcedzić przy pomocy sitka, szczególnie w przypadku dyni i cukinii, ale także ziemniaków. Jest to bardzo ważne, gdyż ciasto na placki nie może być zbyt mokre.

Koperek lub natkę dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę.

Starte warzywa przełóż do miski, wbij jajko, wsyp mąkę i dodaj przyprawy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.

Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj placki. Placki włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz przez 15-20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze przez ok. 10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.

Alternatywnie, w przypadku starszych dzieci (ok. 9-10 miesiąca), placki można usmażyć na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cukinia15019.52.10.34.7
ziemniaki2001503.40.438
dynia300843.90.914.7
marchew100280.90.38.5
mąka kukurydziana80291.27.23.256
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
SUMA885648.624.310.5122.3

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
cukinia303.90.40.10.9
ziemniaki40300.70.17.6
dynia6016.80.80.22.9
marchew205.60.20.11.7
mąka kukurydziana1658.21.40.611.2
jajko kurze całe1115.21.41.10.1
SUMA177129.74.92.224.4

8 thoughts on “Pieczone placki warzywne z dynią

  1. Fajny przepis, na pewno wyprobujemy, spokojnie zarówno czosnek jak i resztę naturalnych przypraw możemy podać dziecku już na początku rozszerzania diety. Jesteśmy w miarę na „świeżo” z tematem. Synuś ma 10m i od początku lubi wyraziste smaki. Nie podajemy oczywiście soli i cukru, aczkolwiek lubię dodać lubczyk, który z natury ma słonawy smak.
    Pozdrawiam

    1. Tak, niektóre maluchy lubią od początku wyraziste smaki. Tak, można podawać właściwie wszystkie przyprawy poza solą i cukrem, ale po prostu nie wszystko na raz 🙂 najlepiej stopniowo, szczególnie na samym początku.

  2. Czy próbowałaś robić placki (przeglądam różne plackowe przepisy) bez użycia jajka? nie wprowadzamy go, zastanawiam się, czym mogę zastąpić.

    1. Tak. Można użyć np. kleiku z siemienia lnianego. 1 łyżkę zmielonego (najlepiej świeżo) siemienia zalewamy 3 łyżkami gorącej (nie wrzącej) wody, mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Powinien powstać kleik. To do bardziej wytrawnych placków. Do placków na słodko używam banana. 1/2 banana odpowiada 1 jajku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*