Mus jabłkowo-dyniowy (raczkujac.pl)

Mus jabłkowo-dyniowy

Banalnie prosty w wykonaniu, a pyszny – mus jabłkowo-dyniowy. Idealny dodatek do kaszek, naleśników, a nawet mięs. Mój synek zajadał się nim przez cały tydzień, w połączeniu z kopytkami, plackami i pieczonym mięsem i wciąż prosił o dokładki 🙂

Dla najmniejszych niemowląt taki mus może funkcjonować jako samodzielny deser.

Zachęcam do zrobienia od razu większej ilości i zamrożenia w porcjach. Potem można wygodnie korzystać przez dłuższy czas 🙂

https://www.instagram.com/p/BurdjHRA3in/?utm_source=ig_web_copy_link

Porcja: ok. 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

1 małe jabłko – 100 g
kawałek dyni – 50 g (lub trochę większy, ja często robię w proporcji zbliżonej do 1:1, jabłko do dyni)
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozpuść masło klarowane z odrobiną wody i przełóż do niego pokrojone w kostkę dynię i jabłko.
  4. Duś pod przykryciem do miękkości, jakieś 10-15 minut. Następnie całość zmiksuj na gładki mus. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jabłko100440.60.513
dynia50140.70.22.5
masło klarowane544.9050
SUMA155102.91.35.715.5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

*