Mus jabłkowo-dyniowy (raczkujac.pl)

Mus jabłkowo-dyniowy

Banalnie prosty w wykonaniu, a pyszny – mus jabłkowo-dyniowy. Idealny dodatek do kaszek, naleśników, a nawet mięs. Mój synek zajadał się nim przez cały tydzień, w połączeniu z kopytkami, plackami i pieczonym mięsem i wciąż prosił o dokładki 🙂

Dla najmniejszych niemowląt taki mus może funkcjonować jako samodzielny deser.

Zachęcam do zrobienia od razu większej ilości i zawekowania lub zamrożenia w porcjach. Potem można wygodnie korzystać przez dłuższy czas 🙂

View this post on Instagram

Mój starszy synek niestety zachorował 🤧 i jak to w chorobie bywa ma słaby apetyt. Ale spytany na co miałby ochotę zażyczył sobie musik jabłkowo-dyniowy 🍎🎃 Wiadomo – życzenie chorego malucha należy spełnić ☺️ Na szczęście miałam w domu dynie piżmowa, więc zrobiliśmy musik. Mus jabłkowo- dyniowy świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju kaszek, płatków, naleśników czy placków, więc jest bardzo uniwersalny, a poza tym przepyszny 😋 Jest więc idealny na złe samopoczucie 😉 Mus podałam do kaszki manny i synek całość ze smakiem zjadł, pomimo choroby. A na koniec jeszcze poprosił o dokładkę musu ☺️ Przepis na mus znajdziecie na stronie. Link podaję w bio. ➡️ https://www.raczkujac.pl/mus-jablkowo-dyniowy/ A na Instastory jest relacja z przygotowań ☺ ——————————— #MusJabłkowoDyniowy #DeserDlaNiemowlaka #PrzekąskaDlaDziecka #RozszerzanieDiety #WartościOdżywcze #PrzepisyDlaNiemowląt #DlaDziecka #DlaDzieci #ZdrowePrzepisy #WiemCoJem #WiemCoPodaję #DaniaDlaNiemowląt #PrzepisyDlaDzieci #DaniaDlaDzieci #GotowanieDlaDzieci #MamaWKuchni #MamaGotuje #Niemowlak #Dziecko #RaczkujacWKuchni

A post shared by Marta Miśkiewicz (@raczkujac.pl) on

Porcja: ok. 150 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 6 miesiącu życia (dlaczego?)

Składniki

1 małe jabłko – 100 g
kawałek dyni – 50 g
1 łyżeczka masła klarowanego – 5 g
cynamon – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Dynię umyj, obierz i pozbaw gniazda nasiennego, a następnie pokrój w niedużą kostkę.
  2. Jabłko umyj, obierz, wytnij gniazdo nasienne i także pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozpuść masło klarowane z odrobiną wody i przełóż do niego pokrojone w kostkę dynię i jabłko.
  4. Duś pod przykryciem do miękkości, jakieś 10-15 minut. Następnie całość zmiksuj na gładki mus. Jeśli nie jest wystarczająco gęsty jeszcze chwilę pogotuj. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA155102.91.35.715.5
jabłko100440.60.513
dynia50140.70.22.5
masło klarowane544.9050
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*