Placki owocowe z bananem i mango (raczkujac.pl)

Placki owocowe z bananem i mango

Wczoraj przypomniałam sobie, że mam bardzo dojrzałe mango, które należy już zjeść 🙂 Po chwili zastanowienia co tu z niego przyrządzić wpadłam na pomysł placków owocowych z bananem i mango. Synek nie odstępował mnie w kuchni, pomagał w przygotowaniach, patrzył jak placki smażą się na patelni. Zapach był bardzo obiecujący i mój bąbel już przebierał nogami, aż będzie mógł je jeść Dmuchał zawzięcie na gorące jeszcze placki, a jak już były dobre do jedzenia zniknęły z talerza w mgnieniu oka

Dlatego dzisiaj w cyklu środa z przekąską polecam placki owocowe z bananem i mango. Polecam podać je z kawałkami owoców lub z musem owocowym, np. kremem z jabłek i suszonych śliwek. Smacznego!

Porcja: ok. 260 g – 8 placków, sugerowana porcja dla dziecka – 2 placki

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

1 średni banan – 80 g
mango – 60 g (ok. 1/4 mango)
mąka jaglana – 60 g (ok. 6 łyżek)
mleko migdałowe – 60 g (ok. ¼ szklanki)
1 jajko kurze – ok. 55 g
masło klarowane – ok. 2 g (do smażenia)

Przygotowanie

1. Owoce umyj i obierz.

2. Do miksera włóż kawałki owoców, dodaj mąkę, mleko i wbij jajko. Zmiksuj wszystkie składniki na jednolitą masę.

3. Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i smaż placki z obu stron aż się ładnie zarumienią.

Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA317447.515.311.573
banan8077.60.90.418.9
mango6039.60.40.210.6
mąka jaglana60214.26.61.942
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko migdałowe6022.20.61.61.1
masło klarowane218020

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 2 placków

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA79.3111.93.82.918.3
banan2019.40.20.14.7
mango159.90.10.12.7
mąka jaglana1553.61.70.510.5
jajko kurze całe13.8191.71.40.1
mleko migdałowe155.60.20.40.3
masło klarowane0.54.500.50

7 thoughts on “Placki owocowe z bananem i mango

    1. Nie powinien mieć problemu, placki wychodzą miękkie. Zawsze można też placek rozdrobnić przed podaniem. Jeśli maluszek urodził się znacznie przed terminem czy miał już kontakt ze składnikami takimi jak mango czy mleko migdałowe i czy dobrze je tolerował? Zastanowiłabym się też czy placków nie upiec zamiast smażyć, będą wtedy bardziej lekkostrawne – wtedy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia piecz w 200 stopniach 15 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze z 10 minut, żeby się ładnie dopiekły z obu stron.

    2. Zrobiłam na mleku kokosowym, bo zostało mi z innego przepisu. Upiekłam. Pyszne 🙂 sama zjadłam większość. Dobrze, że zrobiłam z podwójnej porcji 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*