Kotleciki z dorsza (raczkujac.pl)

Pieczone kotleciki z dorsza

Dzisiaj proponuję Wam smaki Portugalii 🙂 Oglądałam ostatnio odcinek „Makłowicza w podróży” dotyczący Portugalii, a dokładnie Lizbony i zainteresował mnie przepis na pasteis de bacalhau, czyli paszteciki z dorsza. Stwierdziłam, że muszę spróbować je przygotować. Wyszły bardzo fajnie, ale jak dla mnie bardziej stosowna nazwa to kotleciki z dorsza i pod tą nazwą je Wam przedstawiam 🙂

Oryginalny przepis znajdziecie tutaj. Ja go odrobinę zmodyfikowałam, mianowicie zwiększyłam proporcje ziemniaków w stosunku do dorsza i zamiast smażyć kotleciki upiekłam je w piekarniku. Zdecydowanie preferuję piec niż smażyć tego typu potrawy. Po pierwsze w ten sposób są zdrowsze, a po drugie jest to wygodniejsze, gdyż mogę od razu upiec wszystkie kotleciki, a nie smażyć je w kilku turach w zależności od wielkości patelni, no i nie muszę nad nimi stać, mogę w trakcie pieczenia zająć się czymś innym.

Kotleciki w mojej wersji, żeby nadawały się dla maluszków, nie są doprawiane solą, dla dorosłych mogą więc być nieco mdłe w smaku. Jeśli więc preferujecie bardziej doprawione potrawy to mała wskazówka – zanim uformujecie kotleciki odłóżcie porcję dla dziecka, a resztę doprawcie według uznania solą.

Kotleciki z dorsza bardzo przypadły do gustu mojemu synkowi, dokończył swój obiad zanim ja zdążyłam zjeść swój i zaczął dobierać się do mojej porcji 🙂 Kotleciki można podać z sosem, ja np. podałam je z sosem pomidorowym, bo to ulubiony sos mojego synka 🙂

Porcja: ok. 10 kotlecików

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

dorsz, polędwica – 300 g
ok. 5 ziemniaków – 470 g
1/2 cebuli – 60 g
1/2 pęczka natki – 10 g
2 jajka kurze – ok. 110 g
pieprz – szczypta (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj do miękkości, czyli ok. 10 minut.
  2. Polędwicę z dorsza (preferuję polędwicę, gdyż nie ma ości) drobno posiekaj przy pomocy noża lub zmiksuj w mikserze.
  3. Cebulę zetrzyj na tarce. Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i drobno posiekaj.
  4. Przestudzone ziemniaki rozgnieć na puree.
  5. Do miski włóż rybę, ziemniaki, natkę, startą cebulę, wbij jajka i dodaj szczyptę pieprzu.
  6. Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie uformuj nieduże kotleciki. Włóż je do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na funkcji termoobiegu i piecz 20 minut z jednej strony, a potem odwróć je na drugą stronę i piecz jeszcze ok. 10-15 minut, żeby się ładnie zarumieniły z obu stron. Oczywiście wszystko zależy od grubości i wielkości placków, więc warto zajrzeć do piekarnika od czasu do czasu, przynajmniej za pierwszym razem.

Przed podaniem ostudź.

Wskazówka

Przed uformowaniem kotlecików odłóż porcję dla dziecka, a resztę dopraw według uznania solą.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
ziemniaki470352.580.989.3
dorsz, filet bez skóry, świeży30019851.61.20
cebula6018.60.70.24.4
pietruszka natka208.40.90.11.8
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
SUMA960729.374.813.396.3

Tabela wartości odżywczych dla 1 kotlecika

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
ziemniaki4735.30.80.18.9
dorsz, filet bez skóry, świeży3019.85.20.10
cebula61.90.100.4
pietruszka natka20.80.100.2
jajko kurze całe1115.21.41.10.1
SUMA9672.97.51.39.6

7 thoughts on “Pieczone kotleciki z dorsza

  1. Cześć! Fajny przepis. Muszę kiedyś spróbować, chociaż dużo roboty z tym gotowaniem przed pieczeniem.
    Ps. Na szpinak robi blee Zuzia mówiła żeby nie myc jajek tylko zawsze ręce po kontakcie z nimi!

    1. Wbrew pozorom – nie aż tak dużo 🙂 Tak, też czytałam u Zuzi o jajkach, będę musiała pozmieniać opisy w starych przepisach 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*