Krem z jabłek i suszonych śliwek (raczkujac.pl)

Krem z jabłek i suszonych śliwek

Pyszny, a bardzo prosty do zrobienia dżem, bez użycia cukru. Składnikami są wyłącznie owoce, w tym daktyl, który wzbogaca naturalną słodycz tego kremu. Idealny do kaszek, naleśników czy placków. Polecam!

Porcja: ok. 280 g, sugerowana ilość dla dziecka na raz – 1/4 porcji – ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

4 śliwki suszone – 20 g
4 daktyle suszone – 20 g
1 jabłko – 200 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)

Przygotowanie

Jabłko dokładnie umyj  i obierz, a następnie pokrój w kostkę. Włóż do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu, aż jabłko rozmięknie, a konsystencja będzie przypominać dżem. Możesz dodać niewielką ilość masła klarowanego. Śliwkę i daktyl zalej wrzątkiem i odstaw na co najmniej 10 minut. Po tym czasie wyjmij je z wody i dodaj do garnka z jabłkiem. Całość zmiksuj na krem.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA240202.42.31.351.1
śliwki suszone2056.40.70.212
daktyle suszone20580.40.113.1
jabłko200881.2126

Tabela wartości odżywczych dla 1/4 porcji – ok 70 g

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA6050.60.60.412.8
śliwki suszone514.10.20.13
daktyle suszone514.50.103.3
jabłko50220.30.36.5

Spróbuj też innych przepisów

2 thoughts on “Krem z jabłek i suszonych śliwek

    1. Dżem można trzymać przez kilka dni w lodówce, natomiast bezpieczniej 2-3 dni. Można go też zamrozić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*