Pierwsze risotto z marchewką (raczkujac.pl)

Pierwsze risotto z marchewką

Pierwsze risotto z marchewką to propozycja dla najmłodszych maluchów, dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety. Ale świetnie nada się też dla starszych dzieci jako dodatek do obiadu. Risotto dla większych maluchów można podać np. razem z pieczonym dorszem w panierce lub pieczonym schabem. Ja podałam synkowi właśnie z pieczonym schabem i zjadł z dużym apetytem 🙂

Porcja: ok. 180 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

ryż jaśminowy – 25 g
marchew – 60 g
seler – 10 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 2 ml (ok. pół łyżeczki)

Przygotowanie

Marchew i selera umyj, obierz i pokrój w talarki lub w kostkę. Przygotowując danie dla większego dziecka możesz warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach i później już dania dodatkowo nie rozdrabniać.

W garnku zagotuj wodę i włóż do niego ryż wraz z warzywami. Gotuj całość przez 20 minut.

Gotową potrawę zmiksuj, (jeśli pozostało dużo wywaru, zmiksuj jedynie jego część), ewentualnie gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA97123.52.42.425.3
ryż jaśminowy2587.31.70.219.5
marchew6016.80.50.25.1
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek217.6020
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*