Pierwsze risotto z marchewką to propozycja dla najmłodszych maluchów, dopiero rozpoczynających rozszerzanie diety. Ale świetnie nada się też dla starszych dzieci jako dodatek do obiadu. Risotto dla większych maluchów można podać np. razem z pieczonym dorszem w panierce lub pieczonym schabem. Ja podałam synkowi właśnie z pieczonym schabem i zjadł z dużym apetytem 🙂
Porcja: ok. 180 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
ryż jaśminowy – 25 g
marchew – 60 g
seler – 10 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 2 ml (ok. pół łyżeczki)
Przygotowanie
Marchew i selera umyj, obierz i pokrój w talarki lub w kostkę. Przygotowując danie dla większego dziecka możesz warzywa zetrzeć na tarce o małych oczkach i później już dania dodatkowo nie rozdrabniać.
W garnku zagotuj wodę i włóż do niego ryż wraz z warzywami. Gotuj całość przez 20 minut.
Gotową potrawę zmiksuj, (jeśli pozostało dużo wywaru, zmiksuj jedynie jego część), ewentualnie gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
- Pieczone placki warzywne z dynią dla dzieci po 6 miesiącu życia
- Pierwsza zupka z mięsem dla dzieci po 6 miesiącu życia
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
ryż jaśminowy | 25 | 87.3 | 1.7 | 0.2 | 19.5 |
marchew | 60 | 16.8 | 0.5 | 0.2 | 5.1 |
seler korzeniowy | 10 | 1.8 | 0.2 | 0 | 0.7 |
oliwa z oliwek | 2 | 17.6 | 0 | 2 | 0 |
SUMA | 97 | 123.5 | 2.4 | 2.4 | 25.3 |