Kurczak z ryżem i warzywami (raczkujac.pl)

Kurczak z ryżem i warzywami

Kurczak z ryżem i warzywami to kolejna propozycja dla najmłodszych, dopiero rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety, maluszków. Ze względu na trochę większą porcję, w tym szczególnie porcję mięsa, danie to w całości sugeruję podawać po 8 miesiącu.

Porcja: ok. 190 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia

Składniki

kurczak, pierś bez skóry, surowa – 20 g
ryż basmati – 10 g
marchew – 60 g
cukinia – 40 g
pietruszka – 10 g
woda źródlana – 1 szklanka (ok. 200 ml)
oliwa z oliwek – 3 ml (niepełna łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i skóry i pokrój w drobną kostkę. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki, talarki lub kostkę.

W garnku zagotuj wodę. W pierwszej kolejności do garnka dodaj mięso i gotuj przez ok. 5 minut. Następnie wrzuć marchew, pietruszkę i ryż. Po 10 minutach dodaj cukinię. Gotuj całość jeszcze przez 10 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Gotową zupę możesz zmiksować, ale polecam  zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw, aby maluch mógł je zjeść osobno (a przynajmniej się nimi pobawić 🙂 ).  Jeśli zupka jest zbyt rzadka gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA143112.26.73.715.1
kurczak, pierś bez skóry, surowa2024.24.40.30
ryż basmati1035.60.90.17.7
marchew6016.80.50.25.1
cukinia405.20.60.11.2
pietruszka, korzeń1040.301.1
oliwa z oliwek326.4030

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*