Pyszne, delikatne i aromatyczne naleśniki dyniowe na mleku kokosowym polecają się na śniadanie w ostatniej już w tym sezonie odsłonie cyklu środa z dynią.
Polecam podać naleśniki z owocami lub polać je musem owocowym, np. kremem z jabłek i suszonych śliwek.
Ja użyłam patelni o niewielkiej średnicy, do czego zachęcam, gdyż ze względu na dodatek dyni ciasto jest cięższe i w związku z tym bardziej kruche, przez co trudniej zachować naleśnik w jednym kawałku. Chyba, że jest się mistrzem obracania naleśników w locie 🙂
Porcja: ok. 9 naleśników – ok. 620 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1- 2 naleśniki ok. 100 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
1 jajko kurze – ok. 55 g
ok. 2 szklanki mleka kokosowego – 400 ml
1 szklanka mąki pszennej – 150 g
kawałek dyni – 150 g (można użyć puree z dyni – ok. 100 g – pół szklanki)
1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) lub rozpuszczonego masła klarowanego – 10 g
woda źródlana – ok. 70 ml (opcjonalnie, w zależności od gęstości mleka kokosowego)
cynamon – szczypta
Przygotowanie
Mleko, mąkę, jajko i olej dokładnie zmiksuj w misce. Ja używam bardzo gęstego mleka kokosowego, które zawiera 60% ekstraktu z kokosa, więc dodatkowo rozcieńczam ciasto niewielką ilością przegotowanej wody. Ciasto powinno być dość rzadkie.
Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne, odetnij skórę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj. Nadmiar soku odciśnij przy pomocy sitka.
Następnie dodaj dynię do ciasta i ponownie wymieszaj całość. Sprawdź konsystencję i ewentualnie dodaj trochę wody lub mąki.
Rozgrzej dobrze patelnię. Ponieważ tłuszcz został już dodany do ciasta, jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, możesz smażyć naleśniki na suchej patelni. Smaż naleśniki z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zanim przewrócisz naleśnik na drugą stronę poczekaj aż brzegi się wyraźnie zarumienią. Przed podaniem ostudź.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 55 | 75.9 | 6.8 | 5.4 | 0.4 |
mleko kokosowe | 400 | 740 | 6.4 | 76 | 8 |
mąka pszenna | 150 | 517.5 | 18 | 2.3 | 108 |
dynia | 150 | 42 | 2 | 0.5 | 7.4 |
masło klarowane | 10 | 89.8 | 0 | 10 | 0 |
SUMA | 765 | 1465.2 | 33.2 | 94.2 | 123.8 |
Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 100 g
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
jajko kurze całe | 8.9 | 12.2 | 1.1 | 0.9 | 0.1 |
mleko kokosowe | 64.5 | 119.4 | 1 | 12.3 | 1.3 |
mąka pszenna | 24.2 | 83.5 | 2.9 | 0.4 | 17.4 |
dynia | 24.2 | 6.8 | 0.3 | 0.1 | 1.2 |
masło klarowane | 1.6 | 14.5 | 0 | 1.6 | 0 |
SUMA | 123.4 | 236.3 | 5.4 | 15.2 | 20 |
Super przepisy. Bardzo dużo dobrych pomysłów