Naleśniki dyniowe (raczkujac.pl)

Naleśniki dyniowe

Pyszne, delikatne i aromatyczne naleśniki dyniowe na mleku kokosowym polecają się na śniadanie w ostatniej już w tym sezonie odsłonie cyklu środa z dynią.

Polecam podać naleśniki z owocami lub polać je musem owocowym, np. kremem z jabłek i suszonych śliwek.

Ja użyłam patelni o niewielkiej średnicy, do czego zachęcam, gdyż ze względu na dodatek dyni ciasto jest cięższe i w związku z tym bardziej kruche, przez co trudniej zachować naleśnik w jednym kawałku. Chyba, że jest się mistrzem obracania naleśników w locie 🙂

Porcja: ok. 9 naleśników – ok. 620 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1- 2 naleśniki ok. 100 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

1 jajko kurze – ok. 55 g
ok. 2 szklanki mleka kokosowego – 400 ml
1 szklanka mąki pszennej – 150 g
kawałek dyni – 150 g (można użyć puree z dyni – ok. 100 g – pół szklanki)
1 łyżka oleju roślinnego (np. rzepakowego) lub rozpuszczonego masła klarowanego – 10 g
woda źródlana – ok. 70 ml (opcjonalnie, w zależności od gęstości mleka kokosowego)
cynamon – szczypta

Przygotowanie

Mleko, mąkę, jajko i olej dokładnie zmiksuj w misce. Ja używam bardzo gęstego mleka kokosowego, które zawiera 60% ekstraktu z kokosa, więc dodatkowo rozcieńczam ciasto niewielką ilością przegotowanej wody. Ciasto powinno być dość rzadkie.

Dynię umyj, usuń gniazdo nasienne, odetnij skórę i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub zblenduj. Nadmiar soku odciśnij przy pomocy sitka.

Następnie dodaj dynię do ciasta i ponownie wymieszaj całość. Sprawdź konsystencję i ewentualnie dodaj trochę wody lub mąki.

Rozgrzej dobrze patelnię. Ponieważ tłuszcz został już dodany do ciasta, jeśli masz dobrą, nieprzywierającą patelnię, możesz smażyć naleśniki na suchej patelni. Smaż naleśniki z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Zanim przewrócisz naleśnik na drugą stronę poczekaj aż brzegi się wyraźnie zarumienią. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko kokosowe4007406.4768
mąka pszenna150517.5182.3108
dynia1504220.57.4
masło klarowane1089.80100
SUMA7651465.233.294.2123.8

Tabela wartości odżywczych dla sugerowanej porcji dla dziecka – 100 g

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
jajko kurze całe8.912.21.10.90.1
mleko kokosowe64.5119.4112.31.3
mąka pszenna24.283.52.90.417.4
dynia24.26.80.30.11.2
masło klarowane1.614.501.60
SUMA123.4236.35.415.220

1 thought on “Naleśniki dyniowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*