Pierwsza zupka z mięsem (raczkujac.pl)

Pierwsza zupka z mięsem

Kiedy niemowlę zaznajomi się już ze smakiem pierwszych warzyw, warto wprowadzić do diety mięso. Dlaczego? Bo jest ważnym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, na które zapotrzebowanie znacząco wzrasta u rozwijającego się malucha, a poza tym pełnowartościowego białka i witamin.

Dobrym wyborem na początek jest drób, gdyż jest to chude i lekkostrawne mięso. Dzisiaj przepis na najprostszą zupkę z dodatkiem indyka, idealną na pierwszy kontakt dziecka z mięsem. A Wy jak wprowadzaliście mięso do diety dziecka? Jako dodatek do zupy, czy w innej formie?

Porcja mięsa na samym początku nie powinna przekraczać dziennie 10 g (po ugotowaniu), stopniowo można tą ilość zwiększać i do ukończenia pierwszego roku życia podwoić.

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 15 g
1 ziemniak – 70 g
1/2 marchewki – 40 g
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)
oliwa z oliwek – 3 ml (niepełna łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w słupki, talarki lub kostkę.

Mięso możesz ugotować osobno, ale nie ma przeciwwskazań, aby ugotować je wspólnie z warzywami. Jeśli gotujesz mięso w osobnym garnku powinno się gotować co najmniej 20 minut.

W garnku zagotuj pół szklanki wody, dodaj mięso, a po chwili ziemniaka i marchewkę. Gotuj całość przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Gotową zupę zmiksuj, (jeśli pozostało dużo wywaru, zmiksuj jedynie jego część), i gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa1513.230.20
ziemniaki7052.51.20.113.3
marchew4011.20.40.13.4
oliwa z oliwek326.4030
SUMA128103.34.63.416.7

Spróbuj też innych przepisów

3 thoughts on “Pierwsza zupka z mięsem

      1. Ja nie pozbywam się tłuszczyku z mięsa drobiowego i zamiast oleju dodaję prawdziwe masło. Tłuszcz pomaga w mielinizacji komórek nerwowych. Gotuję podobnie inne zupki i obiadki dodając różne warzywa. Często gotuję zupę dla reszty rodziny a dla małego odbieram część warzyw i mięska przed doprawieniem .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*