Pierwsza zupka jarzynowa (raczkujac.pl)

Pierwsza zupka jarzynowa

Ostatnio zamieszczam sporo przepisów dla najmłodszych 🙂 Dzisiaj bardzo prosta i szybka w przygotowaniu – pierwsza zupka jarzynowa. Jak sama nazwa wskazuje przeznaczona już dla niemowląt po 6 miesiącu. Dla większych brzdąców będzie natomiast miłym dodatkiem do drugiego dania. Ja sama zresztą takie kremy warzywne bardzo lubię 🙂 A Wy?

Porcja: 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

marchew  – 40 g
ziemniaki – 50 g
pietruszka – 20 g
seler – 10 g
oliwa z oliwek – 2 ml
woda źródlana – 1 szklanka

Przygotowanie

Warzywa obierz i dokładnie opłucz. Następnie pokrój w talarki lub kostkę.

W garnku nastaw wodę. Warzywa wrzuć do wrzątku i gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wodę.

Gotową potrawę zmiksuj. Jeśli zostało sporo wywaru warzywnego zmiksuj z warzywami jedynie jego część, tak, aby uzyskać odpowiednio gęstą konsystencję zupki. Dodaj oliwę z oliwek i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA12276.122.315.8
marchew4011.20.40.13.4
ziemniaki5037.50.90.19.5
pietruszka, korzeń2080.50.12.2
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek217.6020

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*