Druga zupka z mięsem (raczkujac.pl)

Druga zupka z mięsem

Propozycja na kolejny krok rozszerzania diety o mięso. Niedawno zamieszczałam przepis na pierwszą zupkę z mięsem, teraz więc czas na drugą 🙂 Zupka na bazie ryżu, z dodatkiem cukinii i marchewki i oczywiście delikatnego mięsa, proponuję indyka lub kurczaka.

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

indyk lub kurczak, pierś bez skóry, surowa – 15 g
ryż basmati – 10 g
marchew – 40 g
cukinia – 40 g
woda źródlana – 2/3 szklanki (ok. 130 ml)
oliwa z oliwek – 3 ml (niepełna łyżeczka)

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i skóry i pokrój w drobną kostkę. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w talarki lub kostkę.

W garnku zagotuj 2/3 szklanki wody, włóż mięso, a po chwili dodaj marchewkę, cukinię i ryż. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody.

Gotową zupę zmiksuj, (jeśli pozostało dużo wywaru, zmiksuj jedynie jego część), i gotuj jeszcze przez chwilę do uzyskania odpowiednio gęstej konsystencji. Po ugotowaniu wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa1513.230.20
ryż basmati1035.60.90.17.7
marchew4011.20.40.13.4
cukinia405.20.60.11.2
oliwa z oliwek326.4030
SUMA10891.64.93.512.3

6 thoughts on “Druga zupka z mięsem

    1. Tak, jak najbardziej 🙂 ryż jest lekkostrawny i świetnie się nadaje do pierwszych potraw czy zupek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*