Bananowe kakao (raczkujac.pl)

Bananowe kakao

Bananowe kakao to propozycja dla małych i dużych łasuchów 🙂

W przepisie oczywiście wykorzystujemy naturalne kakao, a nie rozpuszczalne słodzone produkty typu instant. Naturalne kakao jest bardzo wartościowe, to bogactwo witamin (A, E, z grupy B), minerałów (żelaza, wapnia, magnezu, fosforu) i przeciwutleniaczy, które chronią nasz organizm przed czynnikami chorobotwórczymi i zwalczają wolne rodniki. Kakao zatem nie tylko poprawia nasz nastrój, ale zawiera składniki bezcenne dla zdrowia 

Istotne jest, aby do przygotowania bananowego kakao użyć dojrzałego banana, gdyż to on zapewnia słodki smak koktajlu. Jeśli kakao pomimo tego nie będzie wystarczająco słodkie można dodać jeszcze odrobinę miodu.

Można użyć zwykłego mleka, ale ja polecam roślinne, np. migdałowe.

Sugerowana poniżej ilość składników to porcja dla dziecka. Polecam zrobić od razu więcej dla całej rodziny 

Więcej inspiracji na równie pyszne koktajle znajdziesz w moim darmowym eBooku “7 koktajli na każdy dzień tygodnia dla dziecka i mamy”. Aby go otrzymać wystarczy zapisać się na newsletter. Zapraszam 

Porcja: 230 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

dojrzały banan – 80 g (1 średni banan lub 3/4 dużego banana)
mleko migdałowe – 150 ml (ok. 3/4 szklanki)
kakao – 1 g (pół płaskiej łyżeczki)

Przygotowanie

1. Mleko podgrzej w rondelku. Nie musi się zagotować, wystarczy, żeby było ciepłe.

2. Do mleka dodaj banana i kakao, a następnie całość zmiksuj, aż uzyskasz gładką konsystencję.

3. Przed podaniem dziecku sprawdź temperaturę.

Smacznego!

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA231136.12.64.621.9
banan8077.60.90.418.9
mleko migdałowe15055.51.54.12.9
naturalne kakao130.20.10.1
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*