Muffinki truskawkowe (raczkujac.pl)

Muffinki truskawkowe

W ramach cyklu środa z przekąską polecam dziś pyszne truskawkowo-owsiane muffinki dla całej rodziny. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu. Muffinki truskawkowe świetnie sprawdzą się jako przekąska do zabrania na spacer. Mam nadzieję, że posmakują Wam tak jak nam 🙂

Porcja: 12 muffinek – waga ok. 840 g, 1 muffin – ok. 70 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia

Składniki

mąka pszenna (ja użyłam tortowej)– 210 g (ok. 1,5 szklanki)
płatki owsiane górskie – 90 g (ok. 1 szklanka)
cukier kokosowy – 100 g (ok. 1 szklanka)
proszek do pieczenia – 8 g (ok. 2 łyżeczki)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
sól morska – 2 g (ok. 0,5 łyżeczki)
1 jajko kurze – ok. 55 g
mleko (zwykłe lub roślinne) – 200 ml (ok. 1 szklanka)
masło klarowane – 100 g
truskawki – 200 g
1 laska wanilii

Przygotowanie

  1. Do rondla włóż masło klarowane, dodaj mleko i wnętrze laski wanilii. Podgrzej na niewielkim ogniu mieszając, aż masło się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.
  2. Truskawki umyj i pozbaw szypułek, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.
  3. W misce wymieszaj dokładnie suche składniki: mąkę, płatki, cukier, proszek do pieczenia, sodę i sól.
  4. Do mokrych składników w rondlu wbij jajko i całość zmiksuj. Następnie połącz suche składniki z mokrymi i ponownie dokładnie wymieszaj.
  5. Gotową masę przelej do 12 foremek na muffinki. Na wierzchu każdej babeczki połóż truskawki. Wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez 20 minut w temperaturze 200°C.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA9632560.752.5118.9321.5
mąka tortowa pszenna typ 45021073525.23.2153.3
płatki owsiane górskie90326.711.75.154
cukier kokosowy10037700.493
proszek do pieczenia84.10.100.9
jajko kurze całe5575.96.85.40.4
mleko krowie20084745.2
masło klarowane1008980.199.80.1
truskawki200601.6114.6

Tabela wartości odżywczych dla 1 muffina

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA80.3213.44.49.926.8
mąka tortowa pszenna typ 45017.561.32.10.312.8
płatki owsiane górskie7.527.210.44.5
cukier kokosowy8.331.4007.8
proszek do pieczenia0.70.3000.1
jajko kurze całe4.66.30.60.50
mleko krowie16.770.60.30.4
masło klarowane8.374.808.30
truskawki16.750.10.11.2
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Muffinki truskawkowe

  1. fajowy pomysł o mufinkach nie myślałam, a mam własnie teraz robota kuchennego kohersen mycook i zaczęłam wypieki bo wczesniej mi się nie chciało ciasta wyrabiać

  2. Truskawkowych jeszcze nie jadłam! O.O Bronka, możesz mi coś podpowiedzieć o tym robocie? jak wyrabia ciasto? bo ostatnio się zastanawiałam nad jego zakupem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*