Chleb bananowy (raczkujac.pl)

Chleb bananowy

Dawno na blogu nie było żadnego pomysłu na ciasto, więc czas to zmienić 🙂 Dzisiaj w ramach cyklu środa z przekąską proponuję pyszny chleb bananowy. Smacznego!

Porcja: ok. 870 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1 kromka – ok. 50 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia

Składniki

4 banany – ok. 400 g
2 jajka – ok. 110 g
olej roślinny (np. kokosowy, rzepakowy) – 70 g (ok. 1/3 szklanki)
mleko (zwykłe lub roślinne, np. kokosowe) – 80 g (ok. 1/3 szklanki)
mąka orkiszowa pełnoziarnista – 200 g (ok. 2 szklanki)
2 garście orzechów włoskich – 50 g
proszek do pieczenia – 4 g (ok. 1 łyżeczka)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
cynamon – 4 g (ok. 1 łyżeczka)
sól morska – szczypta

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie zmiksuj.
  2. Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
  3. W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: banany, mleko, jajka i olej (jeśli używasz kokosowego dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).
  4. Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
  5. Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem, np. masłem klarowanym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 170°C.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
banan360349.241.885
jajko kurze całe110151.813.610.90.8
olej kokosowy706300700
mleko kokosowe801481.315.21.6
mąka orkiszowa pełnoziarnista200662243.6124
orzechy włoskie503567.834.61.9
proszek do pieczenia420.100.4
cynamon w proszku410.60.20.13.3
SUMA8782309.651136.2217

Tabela wartości odżywczych dla 1 kromki

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
banan20.720.10.20.14.9
jajko kurze całe6.38.70.80.60
olej kokosowy436.2040
mleko kokosowe4.68.50.10.90.1
mąka orkiszowa pełnoziarnista11.5381.40.27.1
orzechy włoskie2.920.50.420.1
proszek do pieczenia0.20.1000
cynamon w proszku0.20.6000.2
SUMA50.4132.72.97.812.4

6 thoughts on “Chleb bananowy

  1. Pyszny polecam ! Trochę zmodyfikiwalam przepis-Do mąki orkisziwej dodałam pół szklanki gryczanej, zamiast oleju kokosowego- rzepakowy, a mleko krowie, dziękuję za inspirację, będę tu zaglądać 🙂

  2. zmieniłam mąkę na pszenna i niestety wyszedł zakalec. (Bo to chyba tego wina ?)
    Aleee przepyszny ! Na pewno wrócę do przepisu.

    1. Możliwe, że w przypadku mąki pszennej trzeba dać jej nieco więcej. Ale mimo wszystko cieszę się że smakowało 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*