Dawno na blogu nie było żadnego pomysłu na ciasto, więc czas to zmienić 🙂 Dzisiaj w ramach cyklu środa z przekąską proponuję pyszny chleb bananowy. Smacznego!
Porcja: ok. 870 g, sugerowana porcja dla dziecka – 1 kromka – ok. 50 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 10 miesiąca życia
Składniki
4 banany – ok. 400 g
2 jajka – ok. 110 g
olej roślinny (np. kokosowy, rzepakowy) – 70 g (ok. 1/3 szklanki)
mleko (zwykłe lub roślinne, np. kokosowe) – 80 g (ok. 1/3 szklanki)
mąka orkiszowa pełnoziarnista – 200 g (ok. 2 szklanki)
2 garście orzechów włoskich – 50 g
proszek do pieczenia – 4 g (ok. 1 łyżeczka)
soda oczyszczona – 3 g (ok. 0,5 łyżeczki)
cynamon – 4 g (ok. 1 łyżeczka)
sól morska – szczypta
Przygotowanie
- Orzechy włoskie zmiksuj.
- Mąkę przesiej do miski i wymieszaj dokładnie z pozostałymi suchymi składnikami: zmielonymi orzechami, proszkiem do pieczenia, sodą, solą i cynamonem.
- W drugiej misce zmiksuj mokre składniki: banany, mleko, jajka i olej (jeśli używasz kokosowego dobrze go wcześniej postawić na trochę w ciepłym miejscu, żeby miał płynną konsystencję).
- Następnie wymieszaj dokładnie suche składniki z mokrymi.
- Gotową masę przełóż do foremki o wymiarach 25 cm x 10 cm wysmarowanej tłuszczem, np. masłem klarowanym, lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 170°C.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
banan | 360 | 349.2 | 4 | 1.8 | 85 |
jajko kurze całe | 110 | 151.8 | 13.6 | 10.9 | 0.8 |
olej kokosowy | 70 | 630 | 0 | 70 | 0 |
mleko kokosowe | 80 | 148 | 1.3 | 15.2 | 1.6 |
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 200 | 662 | 24 | 3.6 | 124 |
orzechy włoskie | 50 | 356 | 7.8 | 34.6 | 1.9 |
proszek do pieczenia | 4 | 2 | 0.1 | 0 | 0.4 |
cynamon w proszku | 4 | 10.6 | 0.2 | 0.1 | 3.3 |
SUMA | 878 | 2309.6 | 51 | 136.2 | 217 |
Tabela wartości odżywczych dla 1 kromki
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
banan | 20.7 | 20.1 | 0.2 | 0.1 | 4.9 |
jajko kurze całe | 6.3 | 8.7 | 0.8 | 0.6 | 0 |
olej kokosowy | 4 | 36.2 | 0 | 4 | 0 |
mleko kokosowe | 4.6 | 8.5 | 0.1 | 0.9 | 0.1 |
mąka orkiszowa pełnoziarnista | 11.5 | 38 | 1.4 | 0.2 | 7.1 |
orzechy włoskie | 2.9 | 20.5 | 0.4 | 2 | 0.1 |
proszek do pieczenia | 0.2 | 0.1 | 0 | 0 | 0 |
cynamon w proszku | 0.2 | 0.6 | 0 | 0 | 0.2 |
SUMA | 50.4 | 132.7 | 2.9 | 7.8 | 12.4 |
Pyszny polecam ! Trochę zmodyfikiwalam przepis-Do mąki orkisziwej dodałam pół szklanki gryczanej, zamiast oleju kokosowego- rzepakowy, a mleko krowie, dziękuję za inspirację, będę tu zaglądać 🙂
Super, cieszę się, że smakowało 🙂 i zapraszam 🙂
Robiłam już raz, ale zimnego przepisu i wyszedł zakalec, ale… Najlepszy, jaki w życiu jadłam ? sprawdzę Twój przepis, choć jak dla mnie za slodko.
Chodziło mi, że z innego przepisu, nie zimnego ?
zmieniłam mąkę na pszenna i niestety wyszedł zakalec. (Bo to chyba tego wina ?)
Aleee przepyszny ! Na pewno wrócę do przepisu.
Możliwe, że w przypadku mąki pszennej trzeba dać jej nieco więcej. Ale mimo wszystko cieszę się że smakowało 🙂