Dzisiaj coś dla najmłodszych maluszków dopiero rozpoczynających przygodę z rozszerzaniem diety, mianowicie lekka i zdrowa kasza jaglana z jabłkiem.
Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz, a jednak wciąż mało doceniana w polskiej kuchni, na szczęście mam wrażenie, że powoli się to zmienia 🙂 Wiecie, że kasza jaglana oprócz bogactwa wartości odżywczych ma działanie antywirusowe i wpływa łagodząco na katar?
Więcej o kaszy jaglanej i jej prawidłowym przygotowaniu pisałam przy okazji przepisu na kaszę jaglaną z dynią i marchewką.
Porcja: ok. 180 g
Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia
Składniki
kasza jaglana – 15 g
1 małe jabłko – 120 g
masło klarowane – 3 g (pół łyżeczki)
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną ugotuj na wodzie, bez dodatku soli, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Jabłko umyj, obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę.
- W garnku rozpuść masło klarowane, a następnie dodaj jabłko i podlej niewielką ilością wody źródlanej (dosłownie 2-3 łyżki). Duś pod przykryciem aż jabłko zmięknie i zacznie się rozpadać, czyli ok. 10 – 15 minut w zależności od rodzaju jabłka.
- Do miski przełóż kaszę jaglaną, na wierzch połóż jabłka, wymieszaj. Przed podaniem ostudź.
Wskazówka
Jeśli będzie to pierwsze zetknięcie się maluszka z kaszką robioną na wodzie to aby łatwiej zaakceptował nowy smak można do ugotowanej kaszy jaglanej dodać trochę mleka, może to być ściągnięte mleko z piersi lub mleko modyfikowane, w zależności jakie stosujecie na co dzień 🙂
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
kasza jaglana | 15 | 52.5 | 1.7 | 0.5 | 10.2 |
jabłko | 120 | 52.8 | 0.7 | 0.6 | 15.6 |
masło klarowane | 3 | 26.9 | 0 | 3 | 0 |
SUMA | 138 | 132.2 | 2.4 | 4.1 | 25.8 |
Bo najlepsze są proste rozwiązania, świetny pomysł! 🙂
Mniam! Pyszny przepis. Muszę spróbować. Akurat na kolację, albo do pracy 🙂