Indyk z ziemniaczkami i warzywami (raczkujac.pl)

Indyk z ziemniaczkami i warzywami

Sezon na nowalijki w pełni, każde wyjście na zakupy na targ cieszy oko bogactwem i intensywnością kolorów. Dzisiaj w przepisie królują przede wszystkim młode ziemniaczki i młoda marchewka.

Porcja: ok. 240 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 10. miesiącu życia

Składniki

indyk, pierś bez skóry, surowa – 30 g
1 ziemniak – 80 g
kawałek cukinii – 30 g
kawałek cebuli – 10 g
1/2 marchewki – 40 g
1 różyczka kalafiora – 20 g
kawałek selera – 10 g
1 łyżeczka oliwy z oliwek – 5 g
1 szklanka wody – ok. 200 ml
majeranek – szczypta
tymianek – szczypta
świeży koperek lub natka pietruszki – 1 łyżeczka (opcjonalnie)
1 liść laurowy

Przygotowanie

Mięso pozbaw tłuszczu i pokrój w drobną kostkę. Możesz je delikatnie oprószyć majerankiem i tymiankiem. Warzywa obierz, umyj, a następnie pokrój w kostkę lub talarki, cebulę drobno posiekaj, a kalafiora podziel na różyczki.

Do gotującej się wody w garnku włóż najpierw mięso i gotuj przez ok. 5 minut, następnie dodaj warzywa i liść laurowy. Całość gotuj jeszcze przez 20 minut, pod przykryciem. Sprawdź czy warzywa są miękkie i ewentualnie jeszcze chwilę pogotuj. W razie potrzeby podczas gotowania dolej wody. Pod koniec gotowania dodaj koperek. Po zakończonym gotowaniu pamiętaj, aby z potrawy wyjąć liść laurowy.

Gotową potrawę w razie potrzeby rozdrobnij widelcem, ale warto zostawić przynajmniej kilka kawałków warzyw do zjedzenia samodzielnie rączką. Na koniec wymieszaj z oliwą z oliwek. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
indyk, pierś bez skóry, surowa3026.46.10.30
ziemniaki80601.40.215.2
cukinia303.90.40.10.9
cebula103.10.100.7
marchew4011.20.40.13.4
kalafior2040.501
seler korzeniowy101.80.200.7
oliwa z oliwek544.1050
SUMA225154.59.15.721.9

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*