Buraczki z jabłkiem i gruszką (raczkujac.pl)

Buraczki z jabłkiem i gruszką

Buraczki to świetne uzupełnienie obiadu dla większego malucha lub pełna potrawa dla niemowlaka dopiero rozszerzającego swoją dietę. Polecam przygotować większą porcję dla całej rodziny, bo buraczki są pyszne 🙂

Porcja: ok. 115 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 6 miesiąca życia

Składniki

burak  – 80 g
jabłko – 30 g
gruszka – 20 g
woda źródlana – ½ szklanki (ok. 100 ml)

Przygotowanie

Umyj i obierz buraka, a następnie pokrój go w talarki lub kostkę. W garnku zagotuj wodę i wrzuć pokrojone warzywo. Gotuj pod przykryciem przez 20 minut, aż burak będzie miękki.

Jabłko i gruszkę umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w kostkę. Tak przygotowane owoce dodaj do ugotowanego buraka (wcześniej odlej wodę) i całość zmiksuj. Potem jeszcze przez chwilę potrzymaj na ogniu. Przed podaniem ostudź.

Alternatywnie można buraka ugotować w całości i potem razem z jabłkiem i gruszką zetrzeć na tarce o małych oczkach. To wersja dla dzieci, które chętnie gryzą, bo w tym wypadku mamy do czynienia z większymi fragmentami, a nie z gładką papką.

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA130571.80.314.3
burak8032.81.50.17.4
jabłko3013.20.20.23.9
gruszka20110.10.12.9

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*