Gotowanie na parze to najzdrowszy sposób przyrządzania posiłków, gdyż zachowujemy maksymalną ilość witamin i składników mineralnych, których część zwykle gotując wylewamy z wodą. Dlatego staram się jak najczęściej przyrządzać dla synka dania na parze. Dzisiaj w menu indyk na parze z warzywami.
Porcja: ok. 210 g – 1-2 porcje dla malucha (2 porcje dla malucha na początku rozszerzania diety, 1 porcja dla malucha koło roku)
Przeznaczenie: dla dzieci po 6. miesiącu życia
Składniki
pierś indyka bez skóry – 25 g
1 marchewka – 80 g
2-3 małe różyczki kalafiora – 60 g
2-3 małe różyczki brokuła – 60 g
majeranek – szczypta
1/2 łyżeczki oliwy z oliwek lub odrobina masła
Przygotowanie
Marchew obierz i razem z pozostałymi warzywami dokładnie opłucz pod bieżącą wodą. Kalafiora i brokuła podziel na różyczki, marchewkę pokrój w słupki. Mięso pozbaw tłuszczu, pokrój drobno i oprósz majerankiem. Ułóż wszystko w parowarze lub na specjalnym metalowym sitku do gotowania na parze. Gotuj przez ok. 20 minut. Pod koniec gotowania sprawdź czy mięso i warzywa są miękkie.
Możesz podać danie w całości do samodzielnego jedzenia rączkami przez malucha lub rozdrobnić je przy pomocy widelca czy zmiksować. Warto jednak odłożyć przynajmniej kilka kawałków warzyw, aby maluch mógł ćwiczyć samodzielne jedzenie i gryzienie. Przed podaniem wymieszaj z oliwą z oliwek lub masłem.
Wskazówka
Polecam podawać z ugotowanym ryżem lub kaszą uformowanymi w kulki lub makaronem, np. penne czy świderkami.
Spróbuj też innych przepisów
Tabela wartości odżywczych
Produkt | Ilość [g] | Kalorie [kcal] | Białko [g] | Tłuszcze [g] | Węglowodany [g] |
---|---|---|---|---|---|
indyk, pierś bez skóry, surowa | 25 | 22 | 5.1 | 0.3 | 0 |
marchew | 80 | 22.4 | 0.7 | 0.2 | 6.8 |
kalafior | 60 | 12 | 1.5 | 0.1 | 3.1 |
brokuły | 60 | 15 | 1.7 | 0.2 | 3.4 |
SUMA | 225 | 71.4 | 9 | 0.8 | 13.3 |