Daktylowe kakao (raczkujac.pl)

Daktylowe kakao

Na jesienne, chłodne wieczory nie ma to jak rozgrzewające kakao, prawda? 🙂 My w każdym razie uwielbiamy 🙂

Oczywiście nie mam tu na myśli gotowych rozpuszczalnych produktów z dużą zawartością cukru, tylko napój przygotowany na bazie naturalnego kakao. I dlatego mam dla Was propozycję na zdrową i pyszną wersję kakao. Daktylowe kakao, jak sama nazwa wskazuje, jest słodzone wyłącznie suszonymi daktylami. Smacznego!

Porcja: ok. 160 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

1 szklanka mleka zwykłego lub roślinnego – 220 ml
1 płaska łyżeczka naturalnego kakao – 2 g
3-4 suszone daktyle – 15 g
cynamon – szczypta
odrobina miąższu z laski wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Daktyle zalej mlekiem i gotuj  10-15 minut.
  2. Rozetnij laskę wanilii i wyskrob miąższ. Do mleka dodaj szczyptę wanilii, cynamonu i łyżeczkę kakao.
  3. Zmiksuj całość aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Przed podaniem ostudź.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
mleko migdałowe22081.42.25.94.2
naturalne kakao26.10.50.20.3
daktyle suszone1543.50.30.19.8
SUMA23713136.214.3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*