Budyń jaglany (raczkujac.pl)

Budyń jaglany

Zdrowa i pożywna, a jednocześnie pyszna, wersja standardowego budyniu, czyli budyń jaglany, to dzisiejsza propozycja w ramach cyklu środa z przekąską. Zachęcam do dekorowania budyniu wedle upodobań sezonowymi owocami. Smacznego!

Porcja: 1 porcja – ok. 140 g

Przeznaczenie: dla dzieci po 8. miesiącu życia

Składniki

1 łyżka kaszy jaglanej – 10 g
1/4 szklanki mleka (krowiego lub roślinnego) – 50 ml
1/4 szklanki wody – 50 ml
1 nieduży banan – 80 g

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną przepłucz przed gotowaniem, najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem. Następnie przełóż ją do garnka i zalej mlekiem i wodą.
  2. Gotuj do momentu wchłonięcia płynu, czyli przez ok. 15-20 minut.
  3. Banana umyj i obierz.
  4. Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z bananem aż do uzyskania konsystencji budyniu.

Wskazówki

Wierzch budyniu jaglanego możesz udekorować sezonowymi owocami.

Starszym maluchom możesz zrobić budyń w całości na mleku.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
kasza jaglana10351.10.36.8
mleko migdałowe1003712.71.9
banan8077.60.90.418.9
SUMA190149.633.427.6

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*