Budyń jaglany (raczkujac.pl)

Budyń jaglany

Zdrowa i pożywna, a jednocześnie pyszna, wersja standardowego budyniu, czyli budyń jaglany, to dzisiejsza propozycja w ramach cyklu środa z przekąską. Zachęcam do dekorowania budyniu wedle upodobań sezonowymi owocami. Smacznego!

Porcja: ok. 140 g

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 12 miesiącu życia

Składniki

kasza jaglana – 10 g
1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego – 100 ml
1 nieduży banan – 80 g

Przygotowanie

  1. Kaszę jaglaną zalej mlekiem i gotuj do momentu wchłonięcia mleka, czyli ok. 15-20 minut.
  2. Banana umyj i obierz.
  3. Ugotowaną kaszę zmiksuj razem z bananem aż do uzyskania konsystencji budyniu.

Wskazówki

Wierzch budyniu jaglanego możesz udekorować sezonowymi owocami.

Jeśli wybierzesz mleko roślinne, np. migdałowe, taki budyń możesz podać i niemowlakowi po 10 miesiącu życia.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA190149.633.427.6
kasza jaglana10351.10.36.8
mleko migdałowe1003712.71.9
banan8077.60.90.418.9
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*