Amarantuski z bananem i borówkami (raczkujac.pl)

Amarantuski z bananem i borówkami

Amarantuski z bananem i borówkami to pyszna przekąska lub śniadanie dla malucha. Sezon na borówki w pełni, a mój młodszy synek całkowicie się w nich zakochał, więc zajadamy się nimi na potęgę 🙂

Amarantuski pokazywałam w relacji na moim profilu na Instagramie i dostałam od Was wiele próśb o przepis, więc zgodnie z obietnicą – zamieszczam 🙂

Przepis na amarantuski jest banalnie prosty – przygotowuje się je chwilę, a piecze jedynie 15 minut.

Porcja: 8 amarantusków – ok. 200 g, sugerowana porcja dla dziecka – 2 amarantuski

Przeznaczenie: dla dzieci powyżej 8 miesiąca życia (dlaczego?)

Składniki

1 banan – 120 g
1⅓ szklanki amarantusa ekspandowanego – 40 g
2 łyżki oleju kokosowego – 20 g
garść borówek – 50 g

Przygotowanie

  1. Banana obierz i rozgnieć widelcem. Borówki opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj w misce. Olej warto odstawić wcześniej w ciepłe miejsce, żeby był płynny.
  3. Uformuj placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.

Spróbuj też innych przepisów

Tabela wartości odżywczych

ProduktIlość [g]Kalorie [kcal]Białko [g]Tłuszcze [g]Węglowodany [g]
SUMA230474.87.523.857.4
amarantus ekspandowany40154.46323
banan120116.41.30.628.3
borówki50240.20.26.1
olej kokosowy201800200
Spodobał Ci się ten post? Podziel się wrażeniami ze znajomymi!

2 thoughts on “Amarantuski z bananem i borówkami

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

*